Belső vizsgálatot tartott az Aquaworld a csúszdázó férfi halála miatt

baleset
2017 július 29., 05:30
comments 180

Az egyik szemtanú, aki ott volt a IV. kerületi Aquaworld élményfürdőben történt keddi halálesetnél, arról írt a Facebookon, hogy a 74 éves férfi nem egészen olyan körülmények között halt meg, mint az a fürdő állította. A fürdőben belső vizsgálatot tartottak a történtek miatt, de nem állapítottak meg szabálytalanságot. 

  • A szemtanú szerint az idős férfi egy ütközés miatt vesztette el az eszméletét, nem pedig infarktus miatt.
  • Szerinte úszómesterek helyett csak képzetlen diákmunkások voltak a medencénél, akik lefagytak, és még a defibrillátor sem működött. 
  • Az Aquaworld üzemeltetője elismerte az ütközést, de szerinte az már az infarktus következménye volt. Továbbra is kitartanak amellett, hogy emberi mulasztás és technikai hiba nem történt. 

Volt egy ütközés

Nem igaz, hogy eszméletlenül érkezett a medencébe, csak épp senki nem vette észre, hogy nehezére esik a part felé venni az irányt, vélhetőleg rosszul van” - írta a beszámolójában a szemtanú. 

Majd azzal folytatja az események leírását, hogy amikor az idős férfi próbált kijönni, a csúszdán a sorban őt követő férfi teste „robbanásszerű erővel” csapódott az arcának. Szerinte az eszméletét az ütés következtében vesztette el, és nem a csúszdán kapott infarktus miatt.

Az Aquaworld belső vizsgálatáról kiadott közleményében az ütközést úgy írták le, hogy N. József feltehetőleg már elvesztette az eszméletét, amikor „a víz alatt átsodródott a közvetlenül mellette lévő kamikaze csúszda érkező medence részébe, ahol összeütközött az abból lecsúszó fürdővendéggel”.  

Hozzátették, hogy ezek a csúszdák ugyan egymás mellett vannak, de külön indítóval rendelkeznek. A csúszdákra egyébként van engedélyük, szerintük technikai hiba nem történt. 

Miért nem használták a defibrillátort? 

A férfit az egyik úszómester húzta ki a medence partjára, történtekről beszámoló szemtanú ekkor a másik úszómesterhez szaladt, hogy baj van, hívjon mentőt, de a beszámoló szerint: 

Azt sem értette, mit kérek tőle. Lassan, unottan odasétált, majd a kis telefonján egy másik 18 éves diákmunkás kollégát hívott, aki csak nevetgélt, hogy végre történik valami izgalmas. 3-szor kértem, hogy segítsen vagy legalább hívjon tényleg mentőt. Ekkor egy lélekjelenlétét megőrző fürdőző férfi (nem egészségügyi dolgozó, később beszéltem vele) ment oda és látta el a sérültet. Ekkor már a szemei felakadtak és folyt a szája szélén a vér. Az összes fiatal, diáknak tűnő lifeguard nézelődött (a lányt kivéve, aki kiemelte a vízből), nem volt egy tapasztalt "főnök", orvos meg pláne nem.”

Kérdésünkre még elmondta, hogy „a lány, aki kihúzta a vízből, Lifeguard feliratú pólót viselt. Ő próbált segíteni, ahogyan tőle telt, de sajnos látszott, hogy sem ő, sem az időközben általam odahívott társai nem tudnak a helyzettel mit kezdeni. Lemerevedtek, és a fürdővendégek cselekedtek”. Szerinte a fürdő munkatársai nem kapták meg azt az oktatást, amire szükségük lett volna. Megjegyezte, hogy sem szakképzett vízimentő, sem orvos nem volt a környéken.   

Szerinte az is gond volt, hogy a „15 perc után előkerült” defibrillátorban nem volt működő akkumulátor. A szemtanú szerint mire 30 perccel később kiértek a mentők, a férfi már halott volt. 

Ugyanakkor az Aquaworld azt állítja, hogy az úszómestereik, valamint az érintett munkaterületen dolgozó diákmunkásaik rendelkeznek megfelelő szakképzéssel. Közölték, hogy a képzés magában foglalja az úszómesteri oktatást, elsősegélynyújtást, vízből mentést és az újraélesztést is. 

A mentésről azt írták, hogy „az újraélesztésben az úszómester, az elsősegélyes szakkolléga és két vendég (az egyik orvos) is segített a mentők megérkezéséig”.

Az üzemeltető szerint a defibrillátor működőképes volt. Azzal indokolták, hogy mégsem használták, mert „a vizes térben a defibrillátor használata életveszélyes, ezért azonnali kézi újraélesztést kellett végezni, melyet a 10 percen belül helyszínre érkező mentősök folytattak”. 

Szerintük késés sem volt, mivel az eset 13:57-kor történt, és már 14:00-kor hívták a mentőt, ami 14:10-kor meg is érkezett, de a férfit már nem tudták megmenteni. Később a helyszíni orvosszakértői és rendőrségi vizsgálatok azt állapították meg, hogy szívinfarktus okozta a halált.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.