Hiába kötelezi erre európai bírósági ítélet, Magyarország csak azért sem javít a tranzitzónák emberellenes körülményein

A magyar hatóságok nem tartják be a kínzást és embertelen, megalázó bánásmódot, büntetést tiltó 3. cikkelyt az Európai Emberi Jogi Egyezményben, annak ellenére, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróság többször felszólította őket erre – írja a Politico a Magyar Helsinki Bizottságra hivatkozva.

Tranzitzóna Röszkénél.Fotó: Botos Tamás/444

A cikkben egy öttagú család ügyét és a rájuk vonatkozó Európai Bíróság által meghozott ítéleteket említik. R. iráni családfő, afgán felesége és három gyerekük a röszkei tranzitzóna lakói. Esetükben május 19-én a strasbourgi bíróság közbenső ítéletet adott ki, amit aztán a közelmúltban, két hónappal később szinte szó szerint meg kellett ismételnie, és új pontokkal kiegészítenie.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága azt mondta ki, hogy a magyar hatóságoknak azonnal olyan helyre kell vinniük a családot, ahol nincsenek embertelen bánásmódnak kitéve. Két hónappal később ezt azzal egészítették ki, hogy rendszeresen kell ételt adniuk a tranzitzónában élőknek, akkor is, ha először elutasították menedékkérelmüket. A tranzitzónákba a menekülteket segítő civil szervezeteket sem engedik be, hogy ételt oszthassanak, ahogy újságírókat sem.

A magyar kormány tagadja a Politiconak, hogy bármiféle nemzetközi ítéletet megszegnének, vagy hogy ne lenne a tranzitzóna nemzetközi színvonalú.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.