Így kell fagylaltot csinálni tapétakaparóval

2017 július 29., 13:41
comments 66

A XIII. kerültben, a Radnóti Milkós utcában nyílt pár hónapja egy thai fagyizó, ez talán a második a városban, a Kálvin mellett biztosan van még egy hasonló.

A thai fagylalt azt jelenti, hogy

  • a tejszínes alapot ráöntik egy nagyon hideg fémlapra,
  • beleszórnak gyümölcsöt, vagy csokit, vagy más ízesítést,
  • egy tapétakaparóval (vakaróval?) megőrülnek rajta,
  • ezután kisimítják a masszát a hűtött fémlapon, míg oda nem fagy,
  • egy másik tapétavakaróval feltekerik,
  • és beteszik egy műanyagpohárba.

Képekben valószínűleg jobban érthető.

photo_camera Ráöntés Fotó: Erdélyi Péter
photo_camera Megőrülés Fotó: Erdélyi Péter
photo_camera Kisimítás Fotó: Erdélyi Péter
photo_camera Feltekerés Fotó: Erdélyi Péter
photo_camera Pohárba rakás Fotó: Erdélyi Péter

ไอติมผัด

Ez a neve Thaiföldön, ami a Wikipédia szerint azt jelenti, hogy "stir-fried ice cream", szóval ilyen hirtelen, dobálva sütött jégkrém, ez a Délkelet-Ázsiában elterjedt wokban sütős megoldásra utal. Először 2009 körül jelent meg a thai fővárosban, Bangkokban, onnan terjedt aztán a környező országba, és 2013 környékén érkezett meg az Egyesült Államokba. Nálunk a Kálvin melletti bódé 2015-ös. Azt, hogy 2009-ben Bangkokban kinek, vagy miért jutott eszébe ilyen fagyit csinálni, sajnos nem tudtam kideríteni.

Érdemes kipróbálni, finom. A sima tejszínes mellett van kókusztejes alap is, az túl édes, és főleg a gyümölcsös ízek jók ebben a műfajban, nekem a csokis annyira nem ízlett. A fagylatot rendelésre csinálják, lehet bele kérni mindenféle gyümölcsöt meg öntetet, viszont adagonként pár perc míg elkészül, ha sor van, akkor várni kell, többet, mint egy átlagos fagyizóban. 6-700 forint körül van egy adag, ami még egy kicsit sok is egy embernek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.