A török kormánypárt egy Uber-utánzat applikációval figyelné meg az állampolgárokat

2017 július 30., vasárnap 9:41
26
A török kormánypárt egyik támogatója egy taxiból kihajolva ünnepli az alkotmánymódosító népszavazás eredményét április 16-án Isztambulban. Fotó: OZAN KOSE/AFP

Amennyiben Isztambulban készül taxizni, tudnia kell, hogy hamarosan minden isztambuli taxiban kötelezően kamerákat szerelnek fel, melyek képéhez a hatóságok bármikor hozzáférhetnek. És ha ez nem lenne elég, a kormánypárt egy Uber-utánzat applikációt, az iTaksit is kifejlesztette, amely még az utazók telefonszámát, GPS- és hitelkártyaadatait is rögzíti, hogy teljes legyen a tömeges megfigyelés.

Mindezt a kormánypárti sajtó "biztonságos taxizásként" ünnepli. A rendszer bevezetését ugyanis egy isztambuli diszkóban végrehajtott januári terrortámadással indokolják, annak elkövetője ugyanis taxival jutott át a rendőrségi ellenőrzőpontokon.

A biztonságot a kormánypárti indoklás szerint az applikáció taxisok részéről elérhető változatába épített pánikgomb szolgálja, amelynek megnyomásakor az applikáció az utas minden adatát és a taxiba szerelt kamera élőképét is elküldi a rendőröknek. (Via The Daily Dot)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt