Szijjártó Péter az orosz sportminiszterrel tett pontot a vizes vébére

POLITIKA
2017 július 30., 21:02

A magyar külügyminiszter vasárnap a doppingügyekről és a magyar stadionexportról beszélgetett az orosz sportminiszterrel. 

photo_camera Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

A magyar külügyminiszter Pavel Kolobkov orosz sportminiszterrel találkozott a 17. vizes világbajnokság záróünnepsége előtt a Papp László Budapest Sportarénában. A kép alapján nehéz eldönteni, hogy a 2015-ös kazanyi vagy a budapesti világbajnoksággal voltak elégedettebbek. 

A találkozó után Szijjártó arról beszélt, hogy Magyarország a lehető leghatározottabban és a lehető legkeményebben harcol a dopping ellen a sport világában, de elutasítja a kollektív bűnösség elvét is.

A semleges zászló alatti részvételre való kényszerítése egyes országok sportolóinak a versenyeken szerintünk a nemzetek szuverenitását sérti. Ezért mi azt fogjuk pártolni, hogy minden doppingoló sportolóval szemben a nemzetközi szövetségek határozottan és keményen járjanak el, de azt soha nem fogjuk támogatni, hogy egyes doppingoló sportolók miatt az ő honfitársaikat is büntessék” - mondta Szijjártó. A kollektív bűnösség elvét nemcsak a politikában és a történelemben, hanem a sportban is határozottan visszautasítja Magyarország.

Pavel Kolobkov volt korábban az orosz küldött a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségban, de 2015-ben a szervezet úgy határozott, hogy az orosz doppingellenes szervezet működése nem megfelelő, ezért Kolobkov  elvesztette a pozícióját. 

Aztán szóba került a magyar stadionexport

 A külgazdasági és külügyminiszter beszámolt arról is, hogy a tárgyaláson szó esett a magyar vállalatok részvételéről a következő, Oroszországban sorra kerülő nagy sportesemények - labdarúgó-világbajnokság, téli Universiade, ökölvívó-világbajnokság - rendezésében. 

Az orosz sportminiszter nyitott arra, hogy az előkészületek során magyar cégek ajánlatait - infrastrukturális és sportügyi beruházásokra - meghallgassák, hiszen látják, hogy a nagy sportesemények szervezésében a magyar referenciák jól mutatnak - számolt be Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy ez komoly gazdasági lehetőségeket jelent a magyar vállalatok és Magyarország számára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.