Fel van háborodva Albánia, mert túl szlávos kinézetű a budapesti Szkanderbég-szobor

Szobra lesz Budapesten Kasztrióta Györgynek alias Szkander bégnek, a legkiemelkedőbb albán történelmi személyiségnek, közölte a tiranai magyar nagykövetség. Erre valószínűleg büszkén dobogott volna az albán szív.

Csakhogy Albánia-szerte felháborodás söpört végig a szoborról készült első fotó láttán: nem ismernek rá az albánok saját történelmi hősükre

írja a Balkan Insight.

Balra a budapesti szobor, jobbra a szokásos ábrázolás.Fotó: Fatjona Mejdini

"Ez valami magyar, szerb vagy bolgár lehet, de biztosan nem albán!"

– írta Facebookon Ardian Isufi, a tiranai egyetem professzora, aki azzal kezdte posztját, hogy "UAUUUUU :("

A professzor azt javasolja a magyar szobrásznak, hogy tanulmányozza jobban Szkander bég fiziológiai jellegzetességeit, és ne torzítsa tovább az albán kultúra nyugati ábrázolását. Sőt, felszólította az albán külügyminisztériumot, hogy tegyen valamit, hogy ne kerüljön ki ez a szégyenletes szobor a köztérre.

Aztán bekapcsolódott az albán média is: "Szégyen", áll az egyik újságcikk címében. Ilir Luka albán művész szerint az a legnagyobb gond a szoborral, hogy összemossa az albán és a szláv népet, azt a látszatot kelti, hogy az albánok szlávok.

Az egyik budapesti Hunyadi János mellé szánt szobor bemutatójáról szóló Facebook-posztot azóta levette a budapesti albán nagykövetség. A magyarországi albán nagykövet, Arian Spasse pedig gyorsan jelezte: a szobor alapvetően meg fog változni, és jobban fog hasonlítani az albánok által ismert és szeretett Szkander béghez.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.