Már több mint 120 milliót fizetett az állam az embertelen körülmények között tartott raboknak

POLITIKA
2017 július 31., 04:59
comments 86

2017 eleje óta már 5006 fogva tartott terjesztett be kártalanítási igényt, 1964 pedig panaszt tett elhelyezésével kapcsolatban. A Magyar Hírlap a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságátl szerzett értesülései szerint a büntetés-végrehajtási bírók eddig 212 esetben összesen 120,4 millió forint kártérítést ítéltek meg. Ez alapján minden egyes, az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények között eltöltött nap után átlag 1437 forintot ítéltek meg.

Ez összhangban van a törvényi szabályozással, amely szerint a kártérítés egy napra eső összege legalább 1200, legfeljebb 1600 forint lehet. A kormány azután szabályozta a kérdést, hogy a magyarországi fogva tartottak sorozatban nyertek pereket a magyar állam ellen Strasbourgban embertelen fogva tartási körülményeik, jellemzően az elkülönítetlen illemhely, a nem megfelelő szellőztetés, a világítás vagy a fűtés hiánya, illetve "rovarok által előidézett sérelem" miatt. A kártalanítás lehetőségét megteremtő törvényt a strasbourgi bíróság egy 2015-ös ítélete alapján alkották meg. (Magyar Hírlap via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.