18,6 millió külföldi származású ember él Németországban

Sosem élt még ennyi bevándorló hátterű Németországban, a Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint a számuk tavaly 18,6 millióra emelkedett, ami 8,5 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. 

A bevándorló hátterű csoportba azokat sorolják, akik maguk vagy valamelyik szülőjük nem német állampolgársággal születtek. Tehát ha valakinek az anyja német, de az apja lengyel, már ebbe a csoportba tartozik. 

A hirtelen növekedés a 2015-ös és 2016-os bevándorlási hullámra vezethető vissza. A legtöbb ember továbbra is az európai országokból érkezik. Ugyanakkor 2,3 millióan a Közel- vagy Távol-Keletről érkeztek, ami 51 százalékos növekedést jelent a 2011-es adathoz képest. Afrikai gyökerekkel közel 740 ezer ember rendelkezik, ami 46 százalékos növekedést jelent 2011-hez képest.

A mikrocenzus adatai azt mutatják, hogy a migrációs háttérrel rendelkezőknél a 25 és 35 közötti korosztálynál sokkal nagyobb az iskolaelhagyók aránya (9 százalék), mint a lakosság többi részénél (2 százalék). A bevándorlóknál gyakoribb, hogy nincs szakképzettségük (32 százalék). Ugyanakkor az érettségik és a diplomák aránya megegyezik a többségi társadalom számaival. (FAZ)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.