Orosz hackerek támadták meg a dunaszerdahelyi termálfürdőt

2017 augusztus 1., kedd 16:24
94

A parameter.sk ír arról, hogy még július harmadik hétvégéjén történt a támadás, a termálfürdő beléptető- és parkolórendszere volt a célpont. Mint írják, hamar észlelték a behatolást, és az is hamar kiderült, hogy a támadás forrása Oroszország volt. 

A fürdő igazgatója, Somogyi Gábor szerint egy sebezhető rendszerekre vadászó kémprogram találta meg őket is: kívülről kezdték el támadni a szerverüket különböző jelszó-kombinációkkal. Nem is sikertelenül: szombat este tíz körül át is jutottak a támadók az admin porton keresztül, miután a kémprogram feltörte a 10 karakterből álló jelszót. Utólag tudták meg, hogy már régóta próbálkozott a program, mire sikerült feltörnie a kódot. 

Az igazgató azt is elmondta, hogy nagyon gyorsan, tíz perc alatt észlelték a problémát, és sikerült leállítaniuk a terjedést is. Ezután másfél nap alatt vissza tudták állítani a teljes rendszerüket, nem történt maradandó kár, és addig sem jutott el a vírus, hogy zsarolni tudja az intézményt. 

Elmondta azt is, hogy májusban és júniusban a környéken több helyen is problémát okoztak a zsarolóvírusok: 

„Kiderült, hogy Dunaszerdahely környékén is legalább tíz cégnek volt hasonló jellegű problémája. Ez első pillanatban egy amerikai filmnek tűnhet, másrészt rájöhetünk, hogy ez az életünk része”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt