Orosz hackerek támadták meg a dunaszerdahelyi termálfürdőt

Terrorizmus
2017 augusztus 01., 16:24
comments 92

A parameter.sk ír arról, hogy még július harmadik hétvégéjén történt a támadás, a termálfürdő beléptető- és parkolórendszere volt a célpont. Mint írják, hamar észlelték a behatolást, és az is hamar kiderült, hogy a támadás forrása Oroszország volt. 

A fürdő igazgatója, Somogyi Gábor szerint egy sebezhető rendszerekre vadászó kémprogram találta meg őket is: kívülről kezdték el támadni a szerverüket különböző jelszó-kombinációkkal. Nem is sikertelenül: szombat este tíz körül át is jutottak a támadók az admin porton keresztül, miután a kémprogram feltörte a 10 karakterből álló jelszót. Utólag tudták meg, hogy már régóta próbálkozott a program, mire sikerült feltörnie a kódot. 

Az igazgató azt is elmondta, hogy nagyon gyorsan, tíz perc alatt észlelték a problémát, és sikerült leállítaniuk a terjedést is. Ezután másfél nap alatt vissza tudták állítani a teljes rendszerüket, nem történt maradandó kár, és addig sem jutott el a vírus, hogy zsarolni tudja az intézményt. 

Elmondta azt is, hogy májusban és júniusban a környéken több helyen is problémát okoztak a zsarolóvírusok: 

„Kiderült, hogy Dunaszerdahely környékén is legalább tíz cégnek volt hasonló jellegű problémája. Ez első pillanatban egy amerikai filmnek tűnhet, másrészt rájöhetünk, hogy ez az életünk része”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.