Pokolgép robbant egy síita mecsetben Afganisztánban

2017 augusztus 1., kedd 17:49
10

Legalább 20 ember életét vesztette egy pokolgépes merényletben az északnyugat-afganisztáni Herát városának egyik síita mecsetjében - jelentette kedden az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió és egy afgán egészségügyi tisztségviselő.

Mohammed Rafík Serzád orvos szerint 20 holttestet szállítottak a város központi kórházába helyi idő szerint hétfő éjjel röviddel azt követően, hogy egy robbanás rázta meg az iráni határ közelében fekvő Herátot.

Sajtóértesülések szerint a merénylet a város központi részében történt a helyi síita kisebbség Dzsavadía nevű mecsetjében. A terrortámadásról szóló híreket a Herát tartományi kormányzóság szóvivője is megerősítette. Az illetékes több mint 30 sebesültről beszélt, s szerinte félő, hogy a halálos áldozatok száma tovább emelkedhet.

Az afgán rendőrség egyik tisztségviselője elmondta: feltehetőleg több támadó is volt, egyikük a testére erősített robbanószert hozta működésbe, míg egy másik kézigránátokat dobott a hívők közé.

A merénylet elkövetőjeként egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett, ugyanakkor az iszlám szunnita ágának radikális értelmezését valló Iszlám Állam helyi ága már többször is megfenyegette a síitákat. A főként az ország keleti felében tevékenykedő szélsőségesek mindenek előtt az afgán fővárosban, Kabulban követtek el támadásokat síita imaházak és a síita hazara etnikumhoz tartozók gyülekezetei ellen. (MTI/Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt