Szlovákia átvesz 60 embert a görög és olasz menekülttáborokból

külföld
2017 augusztus 01., 04:59
comments 187

Robert Fico szlovák miniszterelnök a TASZSZ orosz hírügynökségnek beszélt arról, hogy bár Szlovákia továbbra is elutasítja a migránsok újraelosztását célzó uniós kvótákat, de befogad hatvan migránst különleges olaszországi és görögországi központokból.

photo_camera Rober Fico Fotó: Mehmet Kaman

A politikus ezzel azokra a hétfőn a szlovák médiában megjelent hírekre reagált, miszerint  Szlovákia 60 új migráns befogadására tett ígéretet. Erről elsőként a szlovák közszolgálati televízió (RTVS) számolt be egy hétfő délutáni hírműsorában az Európai Bizottságra hivatkozva.

A szlovák médiában hétfőn megjelent információkat Robert Fico cáfolta: „Szlovákia 2015-ben tett vállalását teljesíti (...) ez semmit sem változtat a migránskvótákkal kapcsolatos álláspontunkon, azokat továbbra is határozottan elutasítjuk”.

Ezeket az információkat a szlovák belügyminisztérium az MTI-hez eljutatott közleményében pontosította. Azt írták, hogy Szlovákia 2015-ben tett önkéntes vállalást arra, hogy száz személyt befogad Görögországból és Olaszországból. Ennek keretében eddig öt - egyenként tíz személyre szóló - úgynevezett befogadási ajánlatot küldtek Görögországnak, egyet pedig Olaszországnak. 

Ebből származik a sajtóban megjelent 60-as szám, de nincs szó új relokációról, csupán a korábbi vállalás teljesítéséről - hangsúlyozta közleményében a szlovák belügyminisztérium. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.