Valami furcsa okból Szijjártó Péter és Simicskó István nem hajlandó közösen meglátogatni az Észtországban állomásozó magyar katonákat

POLITIKA
2017 augusztus 02., 15:05
Szijjártó Péter külügyminiszter válaszol kérdésekre a V4-ek egy 2016-os találkozóján.
photo_camera Szijjártó Péter külügyminiszter válaszol kérdésekre a V4-ek egy 2016-os találkozóján Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Ellentmondásos értesülésről adott hírt az ERR (Eesti Rahvusringhääling), azaz az észt állami hírügynökség. 

A cikk szerint mind a magyar külügy-, mind a védelmi minisztérium jelezte igényét az észt diplomácia felé, hogy meglátogassák a balti országban állomásozó magyar NATO-csapatokat, de jelezték, hogy mindenképpen egymástól függetlenül tervezik érkezésüket Észtországba. Ez állítólag fennakadást okoz az észt külügy dolgozói számára, akiknek nagy könnyebbség lenne egyszerre fogadni egy magyar delegációt. 

Az észt tárca szóvivője azt írta a hírügynökségnek, hogy Szijjártó és emberei szeptember 1-én érkeznek Tallinba, míg Simicskó István és a védelmi minisztérium munkatársai valamikor pár nappal később, igazítva az uniós védelmi miniszterek helyi találkozójához, amire szeptember 6 és 8 között kerül sor. 

Az észt külügy nem adott választ arra, miért van szükség két különböző időpontra és nem cáfolta azt az értesülést, hogy a két magyar miniszter között egyet nem értés áll fenn. A hírügynökség meg is jegyzi, hogy a nézeteltérés furcsa lenne, tekintve hogy nem csak egy kormány, de ugyanazon pártszövetség tagjairól van szó. 

Hans Peter Doskozil osztrák védelmi és sportminiszter (b) és Simicskó István honvédelmi miniszter a magyar-szerb határnál, Ásotthalom térségében 2017. június 16-án.
photo_camera Hans Peter Doskozil osztrák védelmi és sportminiszter (b) és Simicskó István honvédelmi miniszter a magyar-szerb határnál, Ásotthalom térségében 2017. június 16-án. Fotó: Molnár Edvárd/MTI/MTVA

Levelet írtunk a külügy- és a honvédelmi minisztérium illetékeseinek az okokról, amint válaszokat kapunk, frissítjük cikkünket. 

 A 25. Klapka György Lövészdandár első gépesített lövészzászlóalja július elején érkezett a balti országba a visegrádi országok megállapodása alapján, és csatlakozott az ott állomásozó NATO-csapatokhoz. A dél-észtországi Võru városánál állomásozó katonák az észt védelmi erők csapataival közösen gyakorlatoznak és három hónapig mindenképp maradnak a Baltikumban. (ERR)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.