A Jobbik elvenné a szavazati jogot az írni-olvasni nem tudó emberektől

POLITIKA
2017 augusztus 03., 07:50
comments 1535

Dúró Dóra, a Jobbik parlamenti képviselője adott ki közleményt arról, hogy a párt alapfokú iskolai végzettséghez kötné a választójogosultságot.

Azzal indokolta Dúró, hogy így visszaszoríthatnák a szavazatvásárlást, ha legalább az írni-olvasni tudás alapkövetelmény lehetne a választáson való részvételhez. 

A demokratikus alapjogokat korlátozni kívánó tervről Dúró elmondta, hogy ez szerinte nem idegen a magyar jogrendszertől, hiszen autót sem lehet vezetni általános iskolai végzettség nélkül. Hozzátette, hogy a választójog most sem korlátlan, hiszen pl. a kiskorúak (vagy nevükben törvényes képviselőik) nem szavazhatnak, illetve azok sem, akik akár tizennyolc éves koruk előtt már dolgoznak.

Dúró szerint az elmúlt évtizedekben bevett gyakorlat lett az alacsony iskolázottságú emberek szavazatainak megvásárlása, ráadásul az elmúlt években tovább emelkedett az írni-olvasni nem tudók aránya, szerinte ma már a lakosság 20 százaléka sorolható ebbe a kategóriába. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.