A Jobbik elvenné a szavazati jogot az írni-olvasni nem tudó emberektől

POLITIKA
2017 augusztus 03., 07:50
comments 1535

Dúró Dóra, a Jobbik parlamenti képviselője adott ki közleményt arról, hogy a párt alapfokú iskolai végzettséghez kötné a választójogosultságot.

Azzal indokolta Dúró, hogy így visszaszoríthatnák a szavazatvásárlást, ha legalább az írni-olvasni tudás alapkövetelmény lehetne a választáson való részvételhez. 

A demokratikus alapjogokat korlátozni kívánó tervről Dúró elmondta, hogy ez szerinte nem idegen a magyar jogrendszertől, hiszen autót sem lehet vezetni általános iskolai végzettség nélkül. Hozzátette, hogy a választójog most sem korlátlan, hiszen pl. a kiskorúak (vagy nevükben törvényes képviselőik) nem szavazhatnak, illetve azok sem, akik akár tizennyolc éves koruk előtt már dolgoznak.

Dúró szerint az elmúlt évtizedekben bevett gyakorlat lett az alacsony iskolázottságú emberek szavazatainak megvásárlása, ráadásul az elmúlt években tovább emelkedett az írni-olvasni nem tudók aránya, szerinte ma már a lakosság 20 százaléka sorolható ebbe a kategóriába. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt