A következő évtizedekben megtriplázódhat a vakok száma a világban

Egészségügy
2017 augusztus 03., 06:16
comments 25

Lancet Global Health című orvosi szaklapban jelent meg egy kutatócsapat tanulmánya arról, hogy 2050-ig jelentősen megnőhet a vakon élő emberek száma. Jelenleg 36 millió vak emberről tudni, ez a szám pár évtizeden belül 115 millióra emelkedhet. 

Mint sok más előrejelzés esetében, itt is a növekvő várható élettartam áll a háttérben. Pedig a látásproblémákkal élő emberek aránya csökkenő tendenciát mutat, csak mivel egyre többen vagyunk és egyre többen élnek tovább, mégis emelkedhet a nem látó emberek száma. 

A kutatáshoz összesen 188 ország adatsorait elemezték, eszerint több mint 200 millió ember él közepes vagy komolyabb fokú látáskárosodással. Ez a szám 2050-re 550 millióra nőhet. 

A kutatók azt szeretnék, ha több forrás jutna megelőzésre és kezelésekre. A látásproblémák nem egyenlő arányban terülnek el a bolygón, a fejlődő országokat sokkal jobban sújtják ezek a problémák, mivel ott kevésbé elérhetőek azok az egészségügyi és optikusi szolgáltatások, melyek mérsékelni, megelőzni tudnák a problémákat. 

A látásproblémák visszaszorítására szánt összegek befektetésként is értelmezhetőek, hiszen a gyengénlátó emberek sokszor nehezebben találnak munkát, többször szorulhatnak segítségre. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.