A következő évtizedekben megtriplázódhat a vakok száma a világban

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Lancet Global Health című orvosi szaklapban jelent meg egy kutatócsapat tanulmánya arról, hogy 2050-ig jelentősen megnőhet a vakon élő emberek száma. Jelenleg 36 millió vak emberről tudni, ez a szám pár évtizeden belül 115 millióra emelkedhet. 

Mint sok más előrejelzés esetében, itt is a növekvő várható élettartam áll a háttérben. Pedig a látásproblémákkal élő emberek aránya csökkenő tendenciát mutat, csak mivel egyre többen vagyunk és egyre többen élnek tovább, mégis emelkedhet a nem látó emberek száma. 

A kutatáshoz összesen 188 ország adatsorait elemezték, eszerint több mint 200 millió ember él közepes vagy komolyabb fokú látáskárosodással. Ez a szám 2050-re 550 millióra nőhet. 

A kutatók azt szeretnék, ha több forrás jutna megelőzésre és kezelésekre. A látásproblémák nem egyenlő arányban terülnek el a bolygón, a fejlődő országokat sokkal jobban sújtják ezek a problémák, mivel ott kevésbé elérhetőek azok az egészségügyi és optikusi szolgáltatások, melyek mérsékelni, megelőzni tudnák a problémákat. 

A látásproblémák visszaszorítására szánt összegek befektetésként is értelmezhetőek, hiszen a gyengénlátó emberek sokszor nehezebben találnak munkát, többször szorulhatnak segítségre. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.