A következő évtizedekben megtriplázódhat a vakok száma a világban

Lancet Global Health című orvosi szaklapban jelent meg egy kutatócsapat tanulmánya arról, hogy 2050-ig jelentősen megnőhet a vakon élő emberek száma. Jelenleg 36 millió vak emberről tudni, ez a szám pár évtizeden belül 115 millióra emelkedhet. 

Mint sok más előrejelzés esetében, itt is a növekvő várható élettartam áll a háttérben. Pedig a látásproblémákkal élő emberek aránya csökkenő tendenciát mutat, csak mivel egyre többen vagyunk és egyre többen élnek tovább, mégis emelkedhet a nem látó emberek száma. 

A kutatáshoz összesen 188 ország adatsorait elemezték, eszerint több mint 200 millió ember él közepes vagy komolyabb fokú látáskárosodással. Ez a szám 2050-re 550 millióra nőhet. 

A kutatók azt szeretnék, ha több forrás jutna megelőzésre és kezelésekre. A látásproblémák nem egyenlő arányban terülnek el a bolygón, a fejlődő országokat sokkal jobban sújtják ezek a problémák, mivel ott kevésbé elérhetőek azok az egészségügyi és optikusi szolgáltatások, melyek mérsékelni, megelőzni tudnák a problémákat. 

A látásproblémák visszaszorítására szánt összegek befektetésként is értelmezhetőek, hiszen a gyengénlátó emberek sokszor nehezebben találnak munkát, többször szorulhatnak segítségre. (BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.