Életfogytiglanit kaptak a terrortámadást szervező brit dzsihadisták

Terrorizmus
2017 augusztus 03., 11:34

Csütörtökön életfogytiglani, de legalább 20 éves szabadságvesztésre ítélte egy brit bíróság azt a három brit férfit, akiket terrortámadás előkészítésével vádoltak.

A 25 és 33 év közötti, pakisztáni felmenőkkel bíró férfiak arra készültek, hogy minél több polgárt lemészároljanak. Az Iszlám Állam inspirálta őket, de korábban az al-Kaida iránt is érdeklődtek, és ketten közülük már 2011-ben jártak egy terroristákat kiképző táborban Pakisztánban.

A három férfit a brit sajtó "három muskétás" becenéven illeti, mert így hívták egymást a lehallgatott csetbeszélgetéseiken. Volt egy negyedik társuk is, akit szintén elítéltek, ő legkorábban 15 év múlva szabadulhat.

Az MI5 székháza Londonban.
photo_camera Az MI5 székháza Londonban. Fotó: Howard Kingsnorth/robertharding

Régóta megfigyelték őket, és végül az MI5 tőrbe csalta a társaságot. Alapítottak egy futárszolgálatot, ami elvben brit légitársaságoknak szállított csomagokat. A futárcég azonban nem volt igazi, a főnök pedig az elhárítás nyomozója volt. 

Felvették dolgozni a gyanúsítottakat, és amikor bepoloskázták az egyikük autóját, rögtön félig kész csőbombát, töltényeket, egy nem éles gépfegyvert és egy húsbárdot találtak a cuccaik között a kocsiban, utóbbira az volt karcolta, hogy "kafir", vagyis arabul "hitetlen".  (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.