Stadionban szállásolják el az USA-ból érkező menekülteket Kanadában

külföld
2017 augusztus 03., 06:34
comments 45

Az utóbbi időben annyira megnőtt az Egyesült Államokból Kanadába érkező menedékkérők száma, hogy ideiglenes befogadóállomást is kellett nyitni számukra Montrealban. 

A Guardian cikke szerint több mint négyezren mentek át Kanadába az ellenőrizetlen zöldhatáron. A menedékkérők félelme az volt, hogy Donald Trump fel fog lépni az USA-ban élő menekültekkel szemben, és ezért döntöttek a költözés mellett. 

Az utóbbi hónapokban főleg Québec tartományában nőtt meg a menekültek száma, ezért szerdától egy új, ideiglenes befogadó állomásra viszik az érkezőket: a montreali olimpiai stadionba. Az 56 ezer férőhelyes stadionban általában sporteseményeket és koncerteket szerveznek, de most átmenetileg több száz embernek lehet majd otthona. 

Menekülteket támogató tüntetés idén márciusban Montrealban
photo_camera Menekülteket támogató tüntetés idén márciusban Montrealban Fotó: Amru Salahuddien/Anadolu Agency

A legutóbb érkezett menekültek többsége Haitiről származik. Trump májusban jelentette be, hogy le akar állítani egy régóta tartó humanitárius programot, melynek következtében 58 ezer haiti embert deportálhattak volna. Végül a belbiztonsági államtitkár hat hónappal meghosszabbította a programot, de sokan így is inkább a távozás mellett döntöttek. 

Szerdán Montreal polgármestere, Denis Coderre köszöntötte a menekülteket, francia és haiti kreol nyelven is. Montrealban eddig is létezett már egy haiti közösség, ez magyarázhatja azt is, miért választották sokan Kanadát céljukként. 

Haitit az utóbbi években súlyos természeti csapások és járványok érték: a 2010-es földrengés és a Matthew hurrikán után sokan veszítették el otthonukat és megélhetésüket, és egy kolerajárvány is sok áldozatot szedett. 

A stadiont 24 óra alakították át befogadóállomássá, egyelőre 150 ágyat húztak fel, de ha további érkezők jönnek, akár 450 embert is el lehet ott szállásolni. A programot irányítók arra számítanak, hogy a legtöbb menekültnek csak pár hetet kell a stadionba töltenie, utána tovább is költözhetnek egy rendes lakásba mindaddig, amíg menekültügyi igényüket el nem bírálják. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.