Vizsgálat indult abban a budakalászi szociális otthonban, ahol rövid időn belül három idős ember meghalt

Egészségügy
2017 augusztus 03., 11:14
comments 62

Vizsgálatot indított a Szentendrei Járási Hivatal és Budapest Főváros Kormányhivatala a budakalászi Napvirág Idősek Otthonában, ahol a napokban három idős ember meghalt és további hét megbetegedett - tájékoztatta a fővárosi kormányhivatal sajtófőnöke csütörtökön az MTI-t.

Szerda este írtunk arról, hogy több idős ember is meghalt az otthonban. 

Pászti András közölte: az Országos Mentőszolgálat bejelentése nyomán a két hivatal népegészségügyi szakemberei haladéktalanul megkezdték a járványügyi és élelmezés-egészségügyi vizsgálatot a budakalászi idősotthonban észlelt hányásos, hasmenéses megbetegedések miatt.

A további megbetegedések megelőzése érdekében a többi között szigorított fertőtlenítést rendeltek el. 

A kormányhivatal ismeretei szerint a gondozottak közül tízen betegedtek meg, hárman meghaltak. Annak kiderítése még folyamatban van, hogy a halálesetek összefüggésbe hozhatók-e a gyomor-bélrendszeri megbetegedésekkel.

A betegeket kórházba szállították, a székletminták, az élelmiszer- és ételminták, a tisztasági minták begyűjtése megtörtént, laboratóriumi vizsgálatuk zajlik. 

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az MTI érdeklődésére arról tájékoztatott, hogy a történtek nyomán csütörtök délutánig nem érkezett bejelentés vagy feljelentés a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságra.

Lipterné Bierbaum Erika, az intézmény vezetője az otthon honlapján azt közölte, hogy a működés felügyeletét végző hatóságok által indított vizsgálatok még zajlanak, ezek befejezéséig az eseményekről nem kívánnak nyilatkozni.

Hozzátette: az intézmény a működése során a szakmai protokollok szerint jár el, vagyis folyamatosan fokozott figyelmet fordítanak az idősek gondozására, a korukra és betegségeikre tekintettel.

"Jelen helyzet, valamint a tisztiorvosi szolgálat által kiadott hőségriasztás ésszerű kezeléséhez szükséges valamennyi intézkedést megtettük és folyamatosan meg is tesszük. Az intézmény működése - valamennyi területen - az eseményektől függetlenül folyamatos" - fogalmazott a közleményben a vezető.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.