Három fokkal dőlt meg pénteken minden idők budapesti melegrekordja

Eddig mindössze 36,7 fok volt a fővárosban augusztus 4-én valaha mért legmagasabb csúcshőmérséklet, de péntek délután Újpesten 39,7-et mértek. 

Rezgett a tüzes léc az országos napi rekordnál is, de hiába ment több helyen is negyven fok fölé a hőmérséklet, az 1905-ös orosházi 40,5 fokot csak megközelíteni sikerült a kübekházai 40,3 fokkal. 

Az előrejelzés szerint az északnyugati megyékben már szombatra pár fokot mérséklődik a hőség. Az ország legnagyobb részén viszont folytatódik a túlnyomóan napos, csapadékmentes idő. Ugyanakkor az az Alpokalján és az északi határsávban néhol futó zápor, estétől az északnyugati tájakon zivatar is előfordulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 18-24 fok között várható, de a nagyobb városokban ennél melegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet jellemzően 31-38 fok között alakul az északnyugati megyékben az alacsonyabb, az Alföld délkeleti részein a magasabb értékekkel.

A tartós kánikula miatt vasárnap éjfélig hőségriadót rendelt el Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár.

(MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.