Rovarirtót találtak a holland tojásokban

2017 augusztus 4., péntek 5:29
30

Németországban, Belgiumban és Hollandiában több millió tojást kellett visszavonni a boltokból, miután a vizsgálatok kimutatták, hogy nagy mennyiségben tartalmazhatnak rovarirtó szereket.

Az eset miatt 180 holland csirketelepet zártak be átmenetileg, az ügyben a hatóságok nyomozást indítottak. A belga ügyészség most két flandriai cég ügyféllistáját vizsgálja, amelyek főleg holland és belga farmokra szállítottak tetűirtót. A gyanú szerint illegális szereket kevertek a rovarirtóba, hogy hatékonyabb legyen.

Hollandiában több mint 1000 tyúkfarm működik,a amelyek évente 11 milliárd tojást termelnek. Ennek felét Németországba exportálják. 

Anna-Kaisa Itkonen, az Európai Bizottság szóvivője azt mondta, a mérgező anyagokkal szennyezett tojásokat kivonták a piacról, visszakövették, hogy honnan származnak, szóval urai a helyzetnek.

A vizsgálatok nagy mennyiségű fipronilt mutattak ki a tojásokban, amit általában bolhák, tetvek és kullancsok ellen használnak, de emberi fogyasztásra nevelt állatok közelében nem lehet használni. A WHO szerint az anyag árthat a májnak, a pajzsmirigynek és a veséknek is. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt