Izrael is kiutasította az Al-Dzsazíra újságíróit

külföld
2017 augusztus 06., 16:14

Izrael bejelentette, bezáratja az Al-Dzsazíra jeruzsálemi irodáját, visszavonja a hírügynökség újságíróinak akkreditációját és elveszi a tévés engedélyeit – közölte az Al-Dzsazíra nevű, Katarból finanszírozott hírügynökség. Már bejelentésről szóló sajtótájékoztatóra sem engedték be a hírügynökség újságíróját.

Az izraeli hírközlési miniszter elmondta: a szunnita arab országokat – a Katar ellen összehangoltan fellépő Szaúd-Arábiát, az Egyesült Arab Emirátusokat, Egyiptomot és Bahreint – követik ebben a lépésben, aminek indoka az, hogy szerintük az Al-Dzsazíra híradásaival erőszakot vált ki. Ezzel valószínűleg arra utalt, hogy a katari hírügynökség beszámolt az Al-Aksza mecset körüli tüntetésekről.

A miniszter szerint a csatorna egyszerre eszköze a (szunnita) Iszlám Államnak és a (síita) Hezbollahnak, illetve Iránnak.

A gyakran liberális megközelítéssel vádolt – valóban, általában több nézőpontot színvonalasan bemutató – katari hírügynökség az arab világ legdiktatórikusabb országaiban be van tiltva, Egyiptomban több újságíróját el is hurcolták 2014-ben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.