Izrael is kiutasította az Al-Dzsazíra újságíróit

Izrael bejelentette, bezáratja az Al-Dzsazíra jeruzsálemi irodáját, visszavonja a hírügynökség újságíróinak akkreditációját és elveszi a tévés engedélyeit – közölte az Al-Dzsazíra nevű, Katarból finanszírozott hírügynökség. Már bejelentésről szóló sajtótájékoztatóra sem engedték be a hírügynökség újságíróját.

Az izraeli hírközlési miniszter elmondta: a szunnita arab országokat – a Katar ellen összehangoltan fellépő Szaúd-Arábiát, az Egyesült Arab Emirátusokat, Egyiptomot és Bahreint – követik ebben a lépésben, aminek indoka az, hogy szerintük az Al-Dzsazíra híradásaival erőszakot vált ki. Ezzel valószínűleg arra utalt, hogy a katari hírügynökség beszámolt az Al-Aksza mecset körüli tüntetésekről.

A miniszter szerint a csatorna egyszerre eszköze a (szunnita) Iszlám Államnak és a (síita) Hezbollahnak, illetve Iránnak.

A gyakran liberális megközelítéssel vádolt – valóban, általában több nézőpontot színvonalasan bemutató – katari hírügynökség az arab világ legdiktatórikusabb országaiban be van tiltva, Egyiptomban több újságíróját el is hurcolták 2014-ben.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.