Négyszer kérte a mérnök a rendőröket, hogy engedjék el, mielőtt kirúgták a lábát, beverte a fejét és meghalt

2017 augusztus 6., vasárnap 18:01
1119

Igazoltattak tegnap Újpesten egy 57 éves férfit – az Index tegnapi cikke szerint egy joviális mérnököt –, aki a rendőri intézkedés idején meghalt. Hogy miért, arról teljesen mást mond a rendőrség és az eset tanúja, illetve a meghalt férfi fia. Az RTL mai Híradójában meg is szólaltak mindketten.

Az a férfi, akivel együtt igazoltatták a mérnököt, és így az eseménysor egyetlen tanúja a rendőrökön kívül, azt állítja: akkor vesztette el eszméletét a mérnök, amikor a rendőrök kirúgták a lábát, miután nem akarta rátenni a kezét a 40 fokos időjárásban felforrósodott motorháztetőre.

"Már akkor [amikor a rendőrök rá akarták venni, hogy tegye a kezét a motorháztetőre] rosszul volt. És négyszer mondta, hogy kérlek, engedj el, rosszul vagyok"

– mondta a tanú, aki az elhunyt férfi barátja. Ő azt mondja, a rendőrök csak akkor tudták megbilincselni a férfit mindkét kezén, amikor már kirúgták a lábát, és az esés miatt úgy beverte a fejét, hogy elvesztette az eszméletét.

A rendőrök ezzel szemben azt mondják, hogy a férfit előbb bilincselték meg, és ezt követően lett csak rosszul. Ezt közölték hivatalosan: "A férfi az intézkedés során rosszul lett és eszméletét vesztette. A rendőrök megkezdték az újraélesztést és értesítették a mentőszolgálatot. A gyors beavatkozás ellenére a férfi a helyszínen életét vesztette."

Az elhunyt mérnök fia, aki később ért a helyszínre, szintén értetetlenségének adott hangot:

"Így nem végződhet egy szakszerű igazoltatás, aminek nem is volt megalapozott gyanúja. Nem volt olyan, hogy ő egy bűnöző, akit úgy kell letámadni, hogy biztos fegyvere van, vagy ilyesmi"

– mondta. Elmondása szerint a rendőrök aztán teljes tanácstalanságban voltak, hogy mihez kezdjenek: "Meg voltak döbbenve, le voltak fagyva, hogy most mi legyen. Itt fekszik egy ember, aki haldoklik."

Lesz ennek következménye? A család panaszt tett, de az ügyészség nyilatkozata alapján nem számíthatnak sok nyitottságra: "A Központi Nyomozó Ügyészség ügyeletes ügyészei megjelentek a helyszínen, de mivel bűncselekmény gyanúja nem merült fel, az ügyészség nem rendelt el nyomozást. Jelenleg az ügyben nincs folyamatban büntetőeljárás."

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt