A címvédő és a manchesteri csapatok között dől majd el a Premier League

futball
2017 augusztus 07., 07:28

Már csak négyet kell aludni, hogy a Premier League hat nagy csapata megkezdje kilenc hónapon át tartó öldöklő küzdelmét a világ legizgalmasabb, legnézettebb labdarúgó bajnokságában. Eljött tehát a pillanat, hogy feltegyük az előttünk álló idény tíz legégetőbb kérdését szerzőinknek, akik - 2015 és 2016 után - most is jól megmondják majd, hogy ki nyeri a Premier League küzdelmeit, kik jutnak jövőre az európai kupaporondra, kin nevetünk majd a legjobban és hogy ki lesz az év felfedezettje. Lássuk hát!

1. Ki ül fel a besztlíg trónjára?

2014 után ismét a Manchester City ülhet fel a trónra?
photo_camera 2014 után ismét? Fotó: ANDREW YATES/AFP

Mark29: José, és a Manchester United.

Costigan: Pep, és a Manchester City. Amennyit költöttek, ez lenne a minimum.

king_aranarth: Guardiola és a Manchester City.

stanley: Az, aki nem jut már el egy BL-EL elődöntőig-döntőig, de ha mégis tippelnem kellene, akkor a Chelsea-Manchester City-Manchester United hármas valamelyik tagjára tenném a zsozsót.

newsee: 2009 után újra címvédés lesz, miután a Chelsea egy hangyányival megelőzi majd a Man City-t.

Definitely Maybe: Immáron háromból harmadszor tévedek tippelem ide a City-t. 50 éven belül talán egyszer igazam lesz, hacsak egyre fokozódó inaktivitásom miatt nem rúg ki a stáb.

Svit-kona: Az utolsó pillanatig kiélezett csatát várok a Chelsea, Manchester City és Tottenham hármasa között. A megérzésem jelenleg azt súgja, hogy ha csak hajszállal is, de a Spursnek ez most összejöhet.

Lac: José okosan és drágán igazolt, Kloppo csak okosan, Pep csak drágán, Conte nem nagyon, a Papa csak egyet, Pochettino meg egyenesen egyet sem. Hatalmas harcot várok és Chelsea-címvédést, miután az olasz menedzser jobban teljesít majd a kicsik ellen.

Peet: Ami elsőre nem jött össze, az most sikerülni fog. Guardiola az elég szépen felfrissülő kerettel behúzza.

Mc_deere: Ha a Spurs most sem, akkor soha, már pedig mind tudjuk: soha. Így aztán nincs más választásom, kénytelen vagyok idén is Pepre bökni.

2. Mely csapatok végeznek még európai kupa-indulást érő helyen, hogy aztán szokás szerint beégjenek a következő szezonban?

Ádáz csatát vívnak majd a dobogóért.
photo_camera Ádáz csatát vívnak majd a dobogóért. Fotó: BEN QUEENBOROUGH/DPPI

Mark29: A Spurs biztosan ott lesz a legjobb négyben, ahogyan visszatér az Arsenal is a legjobbak közé. Manchester United, Chelsea, Tottenham, Arsenal, Manchester City, éééés Newcastle.

Costigan: City, Chelsea, Spurs, Liverpool + Arsenal, United.

king_aranarth: Manchester City, Chelsea, Arsenal, Manchester United + Tottenham, Liverpool

stanley: Manchester City, Manchester United, Chelsea, Arsenal + Tottenham, Liverpool, ha Sanchez marad az Arsenalban.

newsee: Őrült versenyfutás lesz, utolsó pillanatig tartó izgalom, de végül kialakul a sorrend: Chelsea, Manchester City, Manchester United, Liverpool + Arsenal, Tottenham

Definitely Maybe: City, Chelsea, United, Tottenham az idei top 4.

Svit-kona: Tottenham, Manchester City, Chelsea, Manchester United + Arsenal, Liverpool.

Lac: A bajnok londoni kékek mellett a második Liverpool, a harmadik Manchester United, a negyedik Manchester City, az ötödik Arsenal és a hatodik Tottenham is indulhat majd.

Peet: Talán ezt a legnehezebb megtippelni, mert aligha lesznek nagy különbségek a Top 6 csapatai között. A City bajnokként persze a Bajnokok Ligájában indul majd, mellettük pedig a Chelsea, a Manchester United és az Arsenal végez majd. A Tottenham a Wembley átok miatt, a Liverpool pedig a vékonyka keret miatt pedig mehet az EL-be.

Mc_deere: City, Liverpool, Chelsea, United.

3. Melyik három csapat zuhan vissza a Purgatóriumba?

Fabianski idén már nem tudja a vonal felett tartani a walesieket.
photo_camera Fabianski idén már nem tudja a vonal felett tartani a walesieket. Fotó: GEOFF CADDICK/AFP

Mark29: A Swansea már tavaly is nyugodtan kieshetett volna, most ki is fog. Mellettük érzékeny búcsút vehetünk még a Huddersfieldtől, és a Burnley-től is, akik a legutóbbi szezonban mutatott briliáns hazai formát ezúttal nem tudják hozni.

Costigan: A frissen feljutó csapatok közül a Newcastle csont nélkül bent marad, viszont én a Huddersfieldtől is várok egy kisebb fajta csodát, így szerintem ők is elérik a hőn áhított 40 pontot. Sajnos ez a Brightonnak nem fog összejönni, ahogy a Watfordnak és a Burnley-nek sem.

king_aranarth: Brighton, Swansea és Burnley.

stanley: A papírforma a Brighton, Swansea, Burnley hármas távozását mutatja, de a Huddersfield Town, Crystal Palace, Watford triónak is lehetnek még meleg pillanatai a végén.

newsee: A Swansea idén már nem tudja vonal fölé verekedni magát, ahogy a Burnley és a Brighton sem.

Definitely Maybe: Burnley, Huddersfield, WBA - igen, utóbbi wishful thinking.

Svit-kona: Burnley, Huddersfield és Brighton.

Lac: A Huddersfieldben és a Brightonban kevés a kakaó ahhoz, hogy megragadjon a PL-ben az újoncok közül, a többiek közül pedig most már végérvényesen a Swansea csatlakozik hozzájuk.

Peet: A Swanseat lassan mindenki úgy várja minden évben a kieső helyre, mint anno a Sunderlandet, és gyanús, hogy idén ők sem kerülik el a végzetüket. Mellettük az újoncok közül a Brightonnak nem adok sok sanszot, és nagyon tudnék örülni neki, ha a Burnley csatlakozna hozzájuk harmadiknak.

Mc_deere: A tavaly végül megkapaszkódók közül a Burnley-nél és a Swansea-nál rezeghet a léc, az újoncok közül pedig főleg a Brightonban tűnik kevésnek a spiritusz ahhoz, hogy megragadjon a besztlígben. Pedig a Watford is baromira eltűnhetne már.

4. Melyik két angol csapat jut a legmesszebb a Bajnokok Ligája és az Európa Liga küzdelmeiben?

2012 után ismét?
photo_camera 2012 után ismét? Fotó: CHRISTOF STACHE/AFP

Mark29: A Chelsea a legjobb négyig, a City pedig a legjobb nyolcig jut.

Costigan: A Chelsea szerintem is eléri a legjobb négyet, az Európa Ligában viszont az Arsenal döntőig menetel.

king_aranarth: bold, de a Chelsea és a City is a legjobb 4-be kerül a BL-ben, az EL-ben senki semeddig, tavasszal az Arsenal is gyorsan beáldozza ezt a sorozatot.

stanley: A Chelsea a BL-t tekinti idén kiszemeltnek, így elmegy a legjobb négyig, de lesz még angol a nyolcban is. Az Arsenal mindenképpen megéli a tavaszt az EL-ben, hogy ott meddig akar menni, az az aktuális PL-szereplésen fog múlni.

newsee: Négy angol csapat is megéli a tavaszt a BL-ben, a Chelsea, a City és a Liverpool a legjobb nyolcig jut, egy közülük viszont ezt a kört is sikerrel veszi majd. Az EL-t most mindenki telibe…

Definitely Maybe: Lesz egy elődöntős; majd ahogyan egymást kiejti a Chelsea/City/United

Svit-kona: A BL-ben a Manchester City és a Chelsea fog a legtovább menetelni. A negyeddöntős szereplés mindkettőjük számára reális lehet, és egy jó nagy adag szerencsével valamelyikük akár még tovább is juthat. Az EL pedig még mindig nem hoz lázba.

Lac: Conte 3-4-2-1-e Európában is hódít majd, és Pep aranylábú gyerekei is az elődöntőig mennek majd a BL-ben, hogy aztán ott egymással szembekerülve lejátsszák, ki jut a fináléba. José a negyeddöntőben, Kloppo a nyolcaddöntőben esik majd ki. Az EL-t az Arsenal nyeri idén, így a spanyol szurkerek összeesküvést sejtenek majd amögött, hogy az angolok direkt a legjobb csapataikat küldik a Sevilla-Villarreal duó ellen.

Peet: A két manchesteri csapat ott lesz a negyeddöntőben, az egyikük pedig a négy közé is el fog jutni, ellenben a Chelsea már a legjobb 16 között búcsúzik. Az Arsenal a csoportból továbbjut az EL-ben, a többi pedig már a szerencsés sorsoláson és a bajnoki szereplésen múlik majd.

Mc_deere: A City a legjobb nyolcig jut a Chelsea-vel, a United a tizehnat között kipottyan, a Spurs a csoportban ragad, a Liverpoolnak pedig már lehet, hogy a főtáblára evickéléssel is lesznek gondjai. Az EL-ben kik is indulnak? Na, épp ennyire érdekes az is, hogy ők meddig juthatnak el (Wenger amúgy tavasszal simán beáldozza, ha arról lesz majd szó).

5. Min, vagy kin fogunk a legnagyobbat röhögni?

A nevetség tárgya (?)
photo_camera A nevetség tárgya (?) Fotó: Harry How/AFP

Mark29: A Newcastle - Manchester United előtt José - szokásához híven - legyalázza Benítezt, de aztán mégis - szokásához híven - pont nélkül távozik a St. James' Parkból.

Costigan: Mourinhon és hangzatos nyilatkozatain, miközben a BL-ben és a bajnokságban is csak vergődnek.

king_aranarth: Mint rendesen: Mourinho nyilatkozatain.

stanley: Wayne Rooney egy elég kellemetlen szezonnak nézhet elébe, de azért Morata személyét sem írnám le ebben a harcban.

newsee: A Spurs szereplésén hazai pályán.

Definitely Maybe: Én Benjamin Mendy twitterén. Mindenkinek követnie kéne, és időnként tekintsetek rá a válaszaira is.

Svit-kona: Mindig akad valaki, aki hirtelen felindulásból valami olyat tesz közzé a közösségi médiában - legyen az egy kép, vagy twitter üzenet - amit aztán pár perc múlva megbán és töröl. Mintha nem ismernék a Print Screent. #azinternetnemfelejt

Lac: a 90 milliós Lukaku vergődésén a rangadókon, valamint Pep további, interjús szégyenlős mosolygásain, miután a 150 milliós védelem is szitaként ereszti át a rúgd és fuss west bromwich-i és leicesteri követeit.

Peet: A Lukaku-Lacazette-Morata sorból az utóbbi kettőnek nehéz lehet az első szezon, de hosszú távon beválnak majd. Így röhögni maximum azon lehet majd, hogy a Spursnek ismét nem sikerül.

Mc_deere: Természetesen a Liverpoolon, akik ismét elhiszik majd, hogy odaáérhetnek, de mivel a Brighton-Watford-Swansea-Huddersfield tandem ellen összesen két pont jön össze tavasszal, végül lemaradnak a bajnoki címről.

6. Ki lesz a következő célpontja a barszareálnak, avagy ki lesz Az Év Játékosa?

A legjobbak lehetnek, de ketten kevesek.
photo_camera A legjobbak lehetnek, de ketten kevesek. Fotó: IAN KINGTON/AFP

Mark29: Az év játékosa Rooney lesz, de természetesen ennyi idősen ő már nem lesz célpontja az “igazi nagy kluboknak”. Az Evertonban magára talál, és 20 gól körül termel majd, igaz a nagyját tizenegyesből és szabadrúgásból hozza össze. Viszont a feltámadásának annyira örül majd Anglia, hogy a szezon végén bezsebelheti az elismerést.

Costigan: Dele Alli. A mögöttünk hagyott szezonban is elképesztő volt, és hacsak le nem sérül nagyon dulván, ez a tendencia folytatódni fog.

king_aranarth: Dele lehetne az, de a Spurs nem nyer bajnokságot. Marad tehát valaki (Kun) a Cityből, de legyen mondjuk KdB vagy a bold: Bernardo Silva.

stanley: Alli és Eriksen jó eséllyel pályázhatna erre a címre, de idén ehhez a BL-ben lesz a legjobb esély, így az év játékosa címre a Hazard-Lukaku-Aguero-De Bruyne tengely pályázik majd.

newsee: Bárhogy is alakuljon a szezon, a célpont Coutinho lesz - feltéve, ha augusztus végéig nem üti nyélbe a transzfert a Barca -, a legjobb játékos címet viszont Hazard söpri be.

Definitely Maybe: Pogba vagy De Bruyne, és egyiket sem tudja elvinni majd senki. (Márk, ittál? Én is, de…)

Svit-kona: Hazard szépen felépül a sérüléséből, felveszi a ritmust, és a végén besöpri az év játékosa díjat.

Lac: Hazard ismét fergeteges szezont tud majd maga mögött, ahogy Alexis, Dele, Kane és Coutinho is. Az Év Játékosa Harry Kane lesz, a Barca viszont Coutinhot neveli ki a La Masian igazolja majd le.

Peet: A bajnoki cím mellé az év játékosa díjat is besöpri majd De Bruyne.

Mc_deere: Morata. Na, jó, komolyra fordítva: De Bruyne és Jesus között dől majd el a cím sorsa.

7. Ki lesz az Év Edzője?

Közülük kerülhet ki az év edzője a Premier League-ben.
photo_camera Közülük kerülhet ki az év edzője a Premier League-ben. Fotó: MATT WEST/DPPI

Mark29: José, hiszen bajnok lesz.

Costigan: Pep.

king_aranarth: Guardiola.

stanley: Provokatív a kérdés, de akkor legyen Guardiola, azért vannak kételyeim.

newsee: Ahogyan a csapata, Conte is duplázik.

Definitely Maybe: Höhö, amikor a City a bajnok, olyankor sem kap az edzőjük díjat, úgyhogy Pellegrino, akinél szépen cseng majd az 55 pontos 7. hely, és egy-egy beépített fiatal.

Svit-kona: Ha a Spurs megnyerné a bajnokságot, vajon Pochettinot megválasztanák az év edzőjének? Hm, én még tipródom. Szerintetek?

Lac: Conte a bajnoki címmel és a BL-döntővel másodszor is kiérdemli ezt az elismerést.

Mc_deere: Ha Eddie Howe meg tudja ismételni a tavalyi szezonját, és közben Pep húzza be a bajnokságot, akkor az angol lesz a díjazott.

8. Melyik fiatalra mondhatja el majd Wenger, hogy őt már 9 évesen kinézte magának? Avagy ki lesz Az Év Fiatal Játékosa?

Idén végleg berobbanhat.
photo_camera Idén végleg berobbanhat. Fotó: ANTHONY DEVLIN/AFP

Mark29: Marcus Rashford. Lukakuval és Martiallal bedarálják a védelmeket.

Costigan: Eddig jó szokásomhoz híven mindig Liverpool játékost írtam, de mivel nem nagyon akaródzott nekik befutni azt a karriert, amit jósoltam nekik, ettől most eltekintenék. Persze, most is viszket az ujjam, hogy egy liverpooli fiatalt válasszak, de az idei pályázóm legyen Gabriel Jesus. #babona.

king_aranarth: Dele zsinórban harmadszor is bezsebeli a díjat. Egyszerűen zseni a srác. És még mindig csak 21 éves…

stanley: Sané és Gabriel Jesus dominálhatja ezt a végét a ligának.

newsee: Gabriel Jesustól nagyon sokat várok ebben a szezonban.

Definitely Maybe: Az említett, kvázi befutott nevek közül valószínűleg valaki elviszi majd az Év Fiatal Játékosa díjat, úgyhogy offolok, és remélem, hogy - legrosszabb esetben is - pár éven belül a bajnokságon belül csinál nevet magának valaki a Reiss Nelson, Axel Tuanzebe, Mason Mount, Phil Foden, Brahim Diaz ötös közül.

Svit-kona: Én is úgy gondolom, hogy Dele triplázhat.

Lac: Egyértelműen a Dele-Sané-Gabriel Jesus trióból kerül majd ki a kategória győztese, jelen pillanatban Sanéra tennék, akinek már tavaly is komoly szerep jutott és idén végleg berobban.

Peet: Gabriel Jesust csak a sérülések akadályozhatják meg abban, hogy idén igazán nagyot robbanjon.

Mc_deere: Gabriel Jesus.

9. Behúzza-e Wenger ismét az FA-kupát? És José a Mikiegér-kupát?

A beállás jól sikerült, most már csak valami jegyzett kupa kéne hozzá.
photo_camera A beállás jól sikerült, most már csak valami jegyzett kupa kéne hozzá. Fotó: WANG SHEN/XINHUA

Mark29: Nem-nem, mindkét trófea másik csapathoz kerül. A Liverpool és az Everton lesznek a befutók.

Costigan: Én is ezt látom lelki szemeim előtt, hogy a Premier League Asia Trophy után Klopp behúzza második, ám jelentéktelenebb trófeáját a csapattal, megnyerve az FA-kupát. A Carabao Cup pedig a Spurshöz kerül.

king_aranarth: Igen (FArsenal) és nem (Everton).

stanley: A Liverpool elnyeri az FA-kupát és így mindenki igazolva látja Klopp maradását, az Arsenal pedig megnyeri a Ligakupát, így Wenger már februárban belebegteti, hogy újabb két évvel hosszabbítaná meg szerződését.

newsee: A Mikiegér-kupa az Evertoné lesz, az FA-kupát a ManUnited nyeri.

Definitely Maybe: Ligakupa: United újra, FA-kupa: Leicester.

Svit-kona: FA-kupa: Liverpool, Ligakupa: Manchester United

Lac: Kloppo rárepül a minél korábbi sikerekre a szezonban, és behúzza a Ligakupát az Everton ellen, míg a Spurs a szezon végén az FA-kupával vigasztalódik egy North London Derby keretein belül.

Peet: Egyik kupában sem lesz címvédés, és egyiket sem Top 6 csapat fogja megnyerni.

Mc_deere: Az FA-kupában én Top 6-os sikert tippelek (Pochettinónak nagy szüksége lenne már valamilyen vasra, hogy a csapatnál tudja tartani sztárjait, a kupa talán megfelelő eszköz a célra), a Ligakupát viszont idén ez Evertonnak kell nyernie.

10. Bold predictions - avagy mi a legmerészebb jóslatod a szezonra?

Benítez rögtön Európába vezetheti friss feljutóként a Newcastle-t.
photo_camera Benítez rögtön Európába vezetheti friss feljutóként a Newcastle-t. Fotó: THOMAS FREY/dpa Picture-Alliance/AFP

Mark29: Mi más lehetne?! Fent már írtam: Benítez a Top 6-ba viszi a Newcastle-t.

Costigan: Az Anfield újra bevehetetlen erőd lesz és a Liverpool hazai pályán nem talál legyőzőre.

king_aranarth: a Spurs a White Hart Lane-n legyőzhetetlen volt tavaly, de idén a Wembleyben több “hazai” bajnoki veresége lesz, mint amennyit elszenved idegenben.

stanley: A Newcastle a 12. és 15. hely között végez, Griezmann pedig már télen megérkezik a Vörös Ördögökhöz.

newsee: Rooney több góllal zár, mint Lukaku.

Definitely Maybe: Pepnek kinő a haja, és már április közepén bajnok lesz.

Svit-kona: A gólkirályi cím sorsa Harry Kane és Lukaku között fog eldőlni. Na, ez még annyira nem is merész tipp, így emelem a tétet, és azt mondom, a győztes harminc, vagy annál több góllal fog a lista élén végezni.

Lac: Morata több gólt szerez az öt nagy ellen, mint Lukaku, az első távozó menedzser a Paul Clement - Mark Hughes duóból kerül ki már novemberben, míg Wenger az év végi ötödik hely miatt Thomas Tuchelnek adja át az Arsenal kispadját.

Peet: Francis Coquelin idén megszerzi első gólját az Arsenalban.

Mc_deere: Mkhitaryan több gólt szerez, mint Hazard.

Kezdődjön már...!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.