Bárkinek és akárkinek a mellényzsebében ott lehet az MKB fele

bűnügy
2017 augusztus 7., 7:58
comments 103

A mai fideszes gazdaság egyik forró új divatjáról, a magántőkealapok egyre népszerűbb használatról írt cikket az Index. Mi is szoktunk írni ezekről Mészáros Lőrinc környezetében egyre gyakrabban feltűnő alapokról, név szerint

  • a Konzum PE Magántőkealapról (a Mészáros-közeli szállodaérdekeltségek jelentős tulajdonosáról),
  • a METIS I. és II. alapról (ezek együttesen birtokolják az MKB bank felét),
  • és a legújabb Status MPE Magántőkealapról,
  • (Még kettő teljesen ismeretlen szereplő van bejegyezve: a Themis és a Solva, utóbbi kezelője a Hernádi-érdekeltség Gran Private Equity.)

A magántőkealapok fő funkciója az, hogy nem lehet tudni róluk

semmit.

Aki például rákeres a fentiekre az MNB erre szolgáló adatbázisában, mindössze annyit lát csak, ki a gazdája, azaz a kezelője az alapnak, és hogy nyílt vagy zárt végű-e. De hogy kik a tulajdonosok, azt senkinek, sehol nem kell lejelentenie a 2014-ben elfogadott hatályos törvény szerint.

Néhány helyzetben a hatóságok – például a titkosszolgálatok vagy az európai szervek – felé be kell jelenteni a valódi tulajdonost, de az kijátszható az egymásodperces trükkel: egy másodpercre valamelyik strómanra írathatóak a befektetési jegyek, hogy a lejelentés után azonnal visszavegye a valódi tulajdonos. Ilyenre például akkor volt szükség, amikor az európai bankhatóság felé le kellett jelenteni, hogy ki az MKB tulajdonosa (akkor az szivárgott ki, hogy ez Szíjj László, a Duna Aszfalt Mészáros-közeli tulajdonosa). A mostani törvények szerint ez teljesen szabályos megoldás.

Ez azért is érdekes, mert a céges átláthatóság fontos dolog lenne például a terrorizmus, a pénzmosás, a rejtett kartellezés vagy a politikai korrupció elleni fellépésnél. A magyar jogrend viszont tökéletes megoldást kínál a tulajdonosok elleplezésére.

A Konzum PE és a METIS alapok esetében azért zárható ki, hogy Mészáros Lőrinc a befektetési jegyek tulajdonosa, mert ez elvileg összeférhetetlen lenne, hiszen a Konzum Alapkezelő tulajdonosa is Mészáros Lőrinc.

Adott esetben az alapok befektetési jegyeinek akár materiális formája is lehet. Szóval nem kizárt, hogy az MKB bank 49 százalékának és a Mészárosék által összevásárolt rengeteg szállodának a tulajdonjogait megtestesítő befektetési jegy ott van valakinek a kabátzsebében.

photo_camera Fotó: Marjai János

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt