Akkora bozóttűz van Grönlandon, hogy az űrből is látszik

természet
2017 augusztus 08., 14:28
comments 53

Grönland régen a méretes, átlagosan 3 kilométer vastag jégsapkájáról volt híres, nem arról, hogy bozóttüzek pusztítanának ott. Most viszont, amióta csak műholddal követik az óriássziget felszínét, a legnagyobb bozóttűz dúl éppen. Az űrből is látszik:

Az egyik New Scientistnek nyilatkozó tudós szerint a tűz mozgásának lassúsága arra utal, hogy nem csak növények, hanem az alattuk lévő tőzeg is égni kezdett. Nem kizárt, hogy ez is a permafroszt olvadásának eredménye. Ez az a jelenség, ami miatt rengeteg klímakutató retteg: ha jelenleg fagyott talajban kötött szén-dioxid a levegőbe kerül, akkor gyorsan fenntarthatatlan pályára kerül az éghajlatváltozás.

Folyamatában így változott a már közel másfél hete, július 31-én indult tűz kiterjedése. Mivel a következő hetekben nem várnak esőt, ezért nem tudni, mi fogja eloltani.

link Forrás

Itt pedig az látható, hogy a sziget melyik részén voltak ilyen bozóttüzek.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.