Elpusztult Chantek, a jelelő orángután

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Élete 39. évében elpusztult Chantek, az atlantai állatkert jelelő orángutánja. Chantek kilenc évig egy antropológus, Lyn Miles tennessee-i otthonában élt, ahol megtanult eszközöket használni és rendben tartani a szobáját, illetve még a közeli gyorsétterembe vezető utat is megtanulta. Élete utolsó éveiben költözött csak az atlantai állatkertbe, ahol szívbetegségét is kezelték.

Az állatkerti gondozók szerint magával ragadó személyiség volt, hiányolni fogják. Az állatkert közleménye szerint Chantek az egyik legidősebb hím orángután volt az észak-amerikai állatkertekben.

Halálának oka még nem ismert, de szívbetegsége, amivel Atlantában kezelték, krónikus jellegű volt. Az állatkert közleménye szerint amúgy 35 éves kor fölött az orángutánok már idősnek számítanak.

Chantek a georgiai Yerkes Nemzeti Főemlőskutató Központban született. Kilenc évig élt Lyn Miles antropológussal Chattanoogában, a Tennessee Egyetemen. 2014-ben mutatták be a róla szóló, "Az emberszabású, aki egyetemre járt" című dokumentumfilmet, ebből lehet tudni, hogy Chantek megtanult rendet tartani a szobájában, és el tudta mutogatni Milesnak az utat az egyetemtől egy közeli gyorsétteremig.

És megtanult jelelni is. Gondozóival szívesen beszélgetett, de az állatkert közleménye szerint "idegenekkel szemérmes volt, inkább az orángutánok tipikus gesztusaival kommunikált velük". (Via BBC)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.