Elpusztult Chantek, a jelelő orángután

ÁLLAT
2017 augusztus 08., 05:04
comments 48

Élete 39. évében elpusztult Chantek, az atlantai állatkert jelelő orángutánja. Chantek kilenc évig egy antropológus, Lyn Miles tennessee-i otthonában élt, ahol megtanult eszközöket használni és rendben tartani a szobáját, illetve még a közeli gyorsétterembe vezető utat is megtanulta. Élete utolsó éveiben költözött csak az atlantai állatkertbe, ahol szívbetegségét is kezelték.

link Forrás

Az állatkerti gondozók szerint magával ragadó személyiség volt, hiányolni fogják. Az állatkert közleménye szerint Chantek az egyik legidősebb hím orángután volt az észak-amerikai állatkertekben.

Halálának oka még nem ismert, de szívbetegsége, amivel Atlantában kezelték, krónikus jellegű volt. Az állatkert közleménye szerint amúgy 35 éves kor fölött az orángutánok már idősnek számítanak.

Chantek a georgiai Yerkes Nemzeti Főemlőskutató Központban született. Kilenc évig élt Lyn Miles antropológussal Chattanoogában, a Tennessee Egyetemen. 2014-ben mutatták be a róla szóló, "Az emberszabású, aki egyetemre járt" című dokumentumfilmet, ebből lehet tudni, hogy Chantek megtanult rendet tartani a szobájában, és el tudta mutogatni Milesnak az utat az egyetemtől egy közeli gyorsétteremig.

És megtanult jelelni is. Gondozóival szívesen beszélgetett, de az állatkert közleménye szerint "idegenekkel szemérmes volt, inkább az orángutánok tipikus gesztusaival kommunikált velük". (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.