Elveszítheti önállóságát az ország legjobb szívkórháza

Egészségügy
2017 augusztus 8., 3:38
comments 395
photo_camera A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet. Az ország legjobb szívkórháza elveszítheti az önállóságát. Fotó: Google Street View

Izomból oldaná meg az Országos Kardiológiai Intézet (OKI) CT-nélküliségének problémáját a kormány. Ahelyett, hogy pármillió forintot rászánva venne egyet az ország legjobb szívkórházának, inkább beolvasztaná az intézményt az Egyesített Szent István és Szent László Kórházba. Annak legalább van CT-je, az OKI-ból is oda szállították a betegeket, adott esetben nyitott mellkassal.

Az Országos Kardiológiai Intézet az ország legjobb szívkórháza, de a vezetés kérése ellenére se kapott pénzt CT-re. A rászoruló betegeket ezért más kórházakba kellett szállítani a vizsgálatokra. A nyár elején, június végén ebből elég nagy botrány is lett, miután egy gyerek páciens nagymamája mindezt a Klubrádióban is elmesélte. A kislány, akit nagyanyja elmondása szerint nyitott mellkassal szállítottak más kórházba vizsgálatokra, belehalt szívbetegségébe - halála amúgy nem függött össze a nyitot mellkasos szállítással, amely inkább csak nagyon kellemetlen, bár valóban nem teljesen kockázatmentes művelet.

A Népszava egészségügyi szakírója, Danó Anna úgy értesült, hogy a kormány nem CT vásárlásával, hanem az OKI önállőságának felszámolásával kezelné a kialakult helyeztet. A beolvasztás részleteiről szóló javaslatról augusztus 15-ig dönthet a területet felügyelő Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter. A terv szerint az OKI-t a közeli Egyesített Szent István és Szent László Kórházba olvasztanák be, aminek egyrészt van CT-je, ahova eddig is fuvarozták az OKI felnőtt pácienseit, másrészt ami így végre emberi hosszúságú nevet kaphat, a jövőben Dél-pesti Centrumnak hívnák.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt