Hatmillió dollárt követelnek az HBO-tól a hackerek

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Fél gigabájtyni adat, köztük az HBO programtervezési elnökhelyettesének egyhónapnyi levelezésének kiszivárogtatásával nyomatékosítva követeltek hatmillió dollárnyi váltságdíjat a megszerzett információkért a hackerek, akik állításuk szerint 15 terabájtnyi adatot loptak el az HBO szervereiről.

Állításuk szerint a megszerzett adatok közt vannak eddig még nem sugárzott filmek, filmtervek és forgatókönyvek, illetve olyan belső információk, melyek nyilvánosságra hozatala ártana a cégnek.

A számítógépes betörést a múlt héten fedezték fel, miután a neten keringeni kezdett a Trónok harca egyik, még nem sugárzott epizódjának vázlatos forgatókönyve. Az HBO akkor magát a hacket elismerte, azt viszont nem hozták nyilvánosságra, hogy mi mindenhez férhettek hozzá a hackerek. Egy belső körlevélben az HBO vezérigazgatója, Richard Plepler elismerte, hogy szerzői jogi védettségű információk és műsorok is" kiszivároghattak.

A hackerek a Wired beszámolója szerint a Trónok harca főcímzenéjét játszó videóban, írásban követeltek váltságdíjat az ellopot információkért cserébe. "Az HBO 12 milliót költ piackutatásra és ötmilliót a Trónok harca hetedik évadának reklámjára. Vegyék ezt további reklámköltésnek" - írták hatmillió dolláros követelésükről. (Via BuzzFeed)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.