A kenyai ellenzéki vezető választási csalás vádja miatt nem akarja elfogadni az elnökválasztás eredményét

külföld
2017 augusztus 9., 14:23
comments 39

Raila Odinga kenyai ellenzéki vezető szerdán azt állította, hogy hackerek feltörték a választási bizottság rendszerét és adatbázisait az éjszaka folyamán, és meghamisították az eredményeket, ezért Uhuru Kenyatta elnök győzelme érvénytelen.

Odinga egy sajtótájékoztatón elmondta: a számítógépes kalózok egy meggyilkolt választási biztos azonosítóját használva férhettek hozzá a rendszerhez. A politikus a "demokráciára mért csapásnak" nevezte a történteket, és azt állította, hogy a pártja által mért eredmények teljesen eltérnek attól, amelyet a választási bizottság honlapján közzétettek.

"Eddig lehetett megvezetni az embereket" - szögezte le. "A 2017-es általános választásokat elcsalták" - tette hozzá. 

Az 55 éves Kenyatta pártjának egyik magas rangú tisztségviselője alaptalannak nevezte az ellenzék vádjait, és a választási bizottságot irányító Ezra Chiloba is azt mondta, hogy "minden a legnagyobb rendben". A bizottság egy másik vezetője később közölte, hogy kivizsgálják a hackertámadással kapcsolatos vádakat.

Egy ismert kenyai nem kormányzati szervezet, a Kenyai Emberi Jogi Bizottság bejelentette, hogy több ellentmondást is felfedezett a választási bizottság által közzétett előzetes eredmények, illetve a szavazóhelyiségekben a pártok képviselői által aláírt nyomtatványok között. A szervezet öt olyan esetet sorolt fel, amelyben nem egyeztek az összeszámolt voksok és a papíron szereplő számok. Egy szavazóhelyiségben például a választási bizottság honlapja szerint 439 szavazatot érvénytelennek minősítettek, miközben a helyszínen kitöltött űrlap tanúsága szerint csak négy ilyen szavazat volt.

photo_camera Tiltakozások Nairobiban Fotó: LUIS TATO/AFP

Az ellenzék nyugalomra intette híveit, de jelezte: nem tud parancsolni nekik. Helyettese, Kalonzo Muyoka is egyelőre visszafogottságra szólította fel a támogatókat, de hozzátette: lehet, hogy később megmozdulást szerveznek majd.
Eközben mintegy százan vonultak utcára Odingáért az ellenzék fellegvárának számító Kisumuban. A fegyvertelen férfiak azt kiabálták: "Raila nélkül nincs béke", majd kövekkel kezdték el dobálni a rendfenntartó erők tagjait, akik először könnygázt vetett be ellenük, majd a levegőbe lőttek a tömeg feloszlatására. Később ugyanitt a rendőrség éles lőszert is bevetett a tüntetők ellen - közölte egy szemtanú a Reuters brit hírügynökséggel.

Odinga sajtótájékoztatója után Nairobiban is dühödt tüntetők vonultak az utcákra, abroncsokat gyújtottak, útakadályokat hoztak létre, és összecsaptak a rendőrökkel, egy tüntetőt agyonlőttek - jelentették szemtanúk.

Kisii megyében a rendőrség korábban tüzet nyitott a választási eredmény elleni tiltakozókra, az incidensben egy ember meghalt - közölte a helyi rendőrség. 

A központi választási hatóság szerda hajnalban közölte, hogy 10,15 millió érvényes szavazat összesítésénél Kenyatta vezet 6,3 millió vokssal, míg Odinga 5,07 millióval a második. Kenyában 19,6 millió regisztrált szavazó jogosult voksolásra.

Ezzel szemben a 72 éves ellenzéki vezető a Twitteren azt írta: saját számlálásuk szerint ő nyert 8,1 millió szavazattal, míg Kenyattára 7,2 millióan voksoltak. (MTI, Reuters, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt