Gyerekek utáni kémkedéssel vádolják a Disney 43 mobilalkalmazását

Csoportos keresetet nyújtottak be múlt héten a Walt Disney Company ellen egy kaliforniai bíróságon, a személyiségi jogi törvények megsértésével vádolva őket. A kereset szerint a vállalat 42 applikációja gyerekek személyes adatait gyűjtötte, majd pedig a szülők tudta és beleegyezése nélkül osztotta meg hirdetőkkel. 

A per a Disney mellett három szoftverfejlesztő céget, az Upsightot, az Unity-t, és a Kochavát érinti. A vád szerint a három cég által a Disney számára késíztett 42 alkalmazás olyan elemeket tartalmazott, melyek nyomon követték, összegyűjtötték és exportálták a gyerekek online viselkedését összegző adatokat. 

A pert Amanda Rushing indította, akinek elmondása szerint fogalma sem volt arról, hogy lányáról információkat gyűjt a Disney Princess Palace Pets nevű alkalmazás, ezeket az információkat utána pedig egy harmadik félnek értékesítették. 

A vád szerint a Disney ezzel megsértette az 1999-ben elfogadott törvényt (COPPA), ami kimondja a gyermekek online személyiségi jogainak kiemelt védelmét. E szerint minden olyan alkalmazás, amit 13 évesnél fiatalabb gyerekek számára készítenek, csak úgy gyűjthet információkat a felhasználó szokásairól, ha előtte kikérik a szülő belegyezését. 

A Disney közleményben reagált, mely szerint komoly programjuk van, ami a COPPA-nak való megfelelést ellenőrizni, és szigorú adatgyűjtési és felhasználási szabályok vonatkoznak a gyerekeknek szánt alkalmazásoknál. Szerintük a per a COPPA-elveik alapvető félreértésén alapul, és meg fogják tudni védeni az igazukat a bíróság előtt. 

Nem ez az első eset, hogy a Disney a COPPA megsértése miatt kerül bajba. 2011-ben 3 millió dolláros bírságot kaptak, miután a 2010-ben felvásárolt vállalat, a Playdom jogtalanul gyűjtött információkat több százezer 13 évesnél fiatalabb gyerekről. (Verge)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.