Idén nem emlékezhettek a tűzoltók egyperces szirénaszóval a szolgálat közben elhunyt társaikra

2017 augusztus 9., szerda 17:23

Az Index ír arról, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) megtiltotta idén a tűzoltóknak, hogy szirénázással emlékezzenek augusztus 8-án szolgálatban elhunyt társaikra. 

2006-ban ezen a napon halt meg három tűzoltó, akik a BME K épületénél kitört tűzet próbálták eloltani. Ezért ez a nap lett a szolgálat közben elhunyt tűzoltók emléknapja, aminek része lett az is, hogy a tűzoltók a laktanyák előtt egyperces szirénaszóval emlékeztek meg társaikról. 

Az idei tiltásról az OKF elmondta, hogy az elhunyt tűzoltók szülei kérték meg ezt, mivel nem szeretnék, ha az évenkénti megemlékezéssel évről évre újra és újra feltépnék a régi sebeket. 

A lap ír arról is, hogy egy nappal a tervezett megemlékezés előtt Hócza György, a Tűzoltókért Alapítvány elnöke részt vett egy megbeszélésen, ahol Góra Zoltán, az OKF főigazgatója elmondta, hogy nem támogatják a rendezvényt. Jelen volt az egyik elhunyt tűzoltó családja is, akik pedig elmondták, hogy túl nagy felhajtásnak érzik mindezt. 

Megemlékezés ennek ellenére történt a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) és a Tűzoltókért Alapítvány szervezésében, de szirénaszó nélkül. A vonulás során nem érintették azt a két laktanyát, ahol a három elhunyt tűzoltó szolgált. A szervezők szerint ez az emléknap a három BME-nél elhunyt társuk mellett az összes, szolgálat közben meghalt tűzoltóra is emlékezés. 

A HTFSZ alelnöke, Vidó Attila elmondta, hogy úgy tudják, országszerte voltak kisebb megemlékezések a laktanyákon, és hogy az OKF tiltása sok helyen felháborodást váltott ki. Az OKF a három tűzoltó állomáshelyein tartott szűk körű koszorúzást.