Pertársaságot alapíthatnak a Google nemük miatt megkülönböztetett alkalmazottai

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Szexista megkülönböztetés és azonos képesítésű férfi kollégáikénál indokolatlanul alacsonyabb bérezésük miatt pertársaság alapítását fontolgatja a Google hatvannál is tőbb nő alkalmazottja. Jogi képviselőjük, James Finberg emberjogi ügyvéd szerint megbízói annak ellenére kerestek kevesebbet férfi társaiknál, hogy ugyanolyan képesítéssel ugyanolyan pozícióban dolgoztak.

De vannak köztük olyanok is, akik szerint azért nem tudtak előrébb lépni a cégen belül, mert a munkahelyi kultúra "ellenséges volt a nőkkel szemben".

A hír nem is érkezhetett volna rosszabbkor a Google-nek, ami most próbál kilábalni abból a PR-katasztrófából, amit egyik szoftvermérnökük okozott tízoldalas kiáltványával. James Damore a kiáltványában áltudományos halandzsával alátámasztva azt próbálta bizonyítani, hogy a nők biológiailag alkalmatlanok szoftvermérnöknek és vezető pozíciók betöltésére. A Google ugyan a nőgyűlölő iromány kiszivárgása után kénytelen volt kirúgni Damore-t, az eset után újra fellángolt a techiparban jellemző nőellenes diszkrimináció és szexuális zaklatások ügye.

A pertársaság indítását fontolgatóknak más adujuk is van. Az amerikai munkaügyi minisztérium nemrég sikerrel győzte meg a bíróságot arról, hogy fizetési kimutatásai átadására kényszerítse a Google-t. A minisztérium vizsgálata alapján a Google-nél szisztematikusan alulfizették a nőket. A Google ugyan tagadja a vádat, de Finberg szerint megbízói közel fele vallomásával tudja igazolni, hogy igenis létezett megkülönböztetés, a nők kevesebb fizetést, kisebb jutalmakat és rosszabb részvényopciókat kaptak azonos képességű és beosztású férfi kollégáiknál. Több megbízója akár évi 40 ezer dollárral is kevesebbet keresett azonos beosztású kollégáinál. A pertársaság alapítását fontolgatók közel fele jelenleg is a Google alkalmazottja, több mint egy tucatnyi pedig azt állítja, hogy a szexista megkölönböztetés miatt hagyta ott a céget. (Via The Guardian)