91 évesen szerzett diplomát a thai nagymama

külföld
2017 augusztus 10., 07:24
comments 70

Több mint 10 évnyi kitartó tanulás után végre sikerült lediplomáznia a thaiföldi Kimlan Jinakul, aki ezzel valószínűleg nem csak az ország, de egész Ázsia legidősebb friss diplomása lett. 

A BBC helyi csatornája fel is kereste a végzős diákot, aki elmondása szerint már fiatal korában szeretett volna diplomát szerezni, de erre nem volt lehetősége. Nagyszülőként aztán - miután végignézte, ahogy gyermekei mind végigjárják az egyetemeket - úgy döntött, még nem késő nekiállni tanulni. 

link Forrás

Kimlan eredetileg az észak-thaiföldi Lampang tartományból származik, jó iskolába járt, de egyetemre nem mehetett, miután Bangkokba költözött a családjával és megházasodott. Viszont figyelt arra, hogy a gyerekei  esélyt kapjanak, és támogatta őket a továbbtanulásban. Öt közül négy le is diplomázott, egy közülük doktori fokozatig is eljutott az USA-ban. 

 72 évesen döntött a beiratkozás mellett, de egyik lánya halála visszavetette a tanulásban. 85 évesen próbálkozott újra és humánökológia szakra iratkozott be egy helyi egyetemen. Ezt fejezte be végül 91 évesen. Azt mondta a BBC-nek, a rutinja az volt, hogy a reggeli buddhista szertartások után ült le tanulni. Sosem túl késő szerinte. Arról is beszélt, hogy az elhatározás és az akarat vitte el idáig. Az sem tántorította el, amikor egy vizsga nem sikerült. 

 "Mondjuk nem hiszem, hogy munkát kapok majd a diplomámmal, de mindegy, foglalkozom inkább tovább az unokáimmal" - mondta Kimlan még a BBC-nek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.