91 évesen szerzett diplomát a thai nagymama

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Több mint 10 évnyi kitartó tanulás után végre sikerült lediplomáznia a thaiföldi Kimlan Jinakul, aki ezzel valószínűleg nem csak az ország, de egész Ázsia legidősebb friss diplomása lett. 

A BBC helyi csatornája fel is kereste a végzős diákot, aki elmondása szerint már fiatal korában szeretett volna diplomát szerezni, de erre nem volt lehetősége. Nagyszülőként aztán - miután végignézte, ahogy gyermekei mind végigjárják az egyetemeket - úgy döntött, még nem késő nekiállni tanulni. 

Kimlan eredetileg az észak-thaiföldi Lampang tartományból származik, jó iskolába járt, de egyetemre nem mehetett, miután Bangkokba költözött a családjával és megházasodott. Viszont figyelt arra, hogy a gyerekei  esélyt kapjanak, és támogatta őket a továbbtanulásban. Öt közül négy le is diplomázott, egy közülük doktori fokozatig is eljutott az USA-ban. 

 72 évesen döntött a beiratkozás mellett, de egyik lánya halála visszavetette a tanulásban. 85 évesen próbálkozott újra és humánökológia szakra iratkozott be egy helyi egyetemen. Ezt fejezte be végül 91 évesen. Azt mondta a BBC-nek, a rutinja az volt, hogy a reggeli buddhista szertartások után ült le tanulni. Sosem túl késő szerinte. Arról is beszélt, hogy az elhatározás és az akarat vitte el idáig. Az sem tántorította el, amikor egy vizsga nem sikerült. 

 "Mondjuk nem hiszem, hogy munkát kapok majd a diplomámmal, de mindegy, foglalkozom inkább tovább az unokáimmal" - mondta Kimlan még a BBC-nek.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.