91 évesen szerzett diplomát a thai nagymama

Több mint 10 évnyi kitartó tanulás után végre sikerült lediplomáznia a thaiföldi Kimlan Jinakul, aki ezzel valószínűleg nem csak az ország, de egész Ázsia legidősebb friss diplomása lett. 

A BBC helyi csatornája fel is kereste a végzős diákot, aki elmondása szerint már fiatal korában szeretett volna diplomát szerezni, de erre nem volt lehetősége. Nagyszülőként aztán - miután végignézte, ahogy gyermekei mind végigjárják az egyetemeket - úgy döntött, még nem késő nekiállni tanulni. 

Kimlan eredetileg az észak-thaiföldi Lampang tartományból származik, jó iskolába járt, de egyetemre nem mehetett, miután Bangkokba költözött a családjával és megházasodott. Viszont figyelt arra, hogy a gyerekei  esélyt kapjanak, és támogatta őket a továbbtanulásban. Öt közül négy le is diplomázott, egy közülük doktori fokozatig is eljutott az USA-ban. 

 72 évesen döntött a beiratkozás mellett, de egyik lánya halála visszavetette a tanulásban. 85 évesen próbálkozott újra és humánökológia szakra iratkozott be egy helyi egyetemen. Ezt fejezte be végül 91 évesen. Azt mondta a BBC-nek, a rutinja az volt, hogy a reggeli buddhista szertartások után ült le tanulni. Sosem túl késő szerinte. Arról is beszélt, hogy az elhatározás és az akarat vitte el idáig. Az sem tántorította el, amikor egy vizsga nem sikerült. 

 "Mondjuk nem hiszem, hogy munkát kapok majd a diplomámmal, de mindegy, foglalkozom inkább tovább az unokáimmal" - mondta Kimlan még a BBC-nek.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.