Egy házméretű aszteroida halad el a Föld mellett októberben

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Egy házméretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett mintegy 44 000 km-nyi távolságban, a Hold röppályáján belül – közölte az Európai Űrügynökség (ESA). Ez a Föld-Hold távolságnak egynyolcada, és az aszteroida éppen elkerüli a Föld körül kb. 36 000 km-es távolságban keringő úgynevezett geostacionárius műholdakat. 

„Nem fog becsapódni a Földbe. Ez a legfontosabb dolog, amit el kell mondani” – közölte Detlef Koschny, az ESA Föld-közeli objektumokkal foglalkozó részlegének vezetője. 

A TC4 nevű, kb. 15-30 méteres aszteroida 2012 októberében is elsuhant a Föld mellett, akkor viszont kétszer ekkora távolságban. A kutatók számítottak rá, hogy az aszteroida visszatér, de azt nem tudták, mennyire kerül közel. A chilei Atacama-sivatagban működő nagyon nagy teleszkóp (VLT) segítségével viszont sikerült követni az aszteroidát és meghatározni a távolságát.

A TC4 egy, 37 külön fotóból összegyúrt képen.Fotó: European Southern Observatory/HO/AFP

„Őrületesen közel van” – mondta Rolf Densing, a németországi Darmstadtban lévő európai űrkutatási operációs központ vezetője. A Földtől legtávolabbi műholdak 36 000 kilométerre vannak, úgyhogy ezeket épphogy elkerüli az aszteroida. Nem kell aggódni emiatt, mivel a számítások megbízhatóak – mondta Rolf Densing. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.