Ferenc pápa a négy évvel ezelőtti megválasztása óta nem volt szabadságon, ezzel véget vetett a 13. században bevezetett pápai vakációnak

külföld
2017 augusztus 10., 14:16
comments 121

A Vatican Insider szerint Ferenc pápa „allergiás” a nyári szabadságra, és „feltételezhetően nem is tudja, mi az, hiszen Buenos Airesben érsekként sem élt soha ezzel. Így a pápák vakációjának története egyelőre lezárult”.

Ferenc pápa az első katolikus egyházfő, aki a (2013 márciusi) megválasztása óta nem megy el szabadságra, vagyis nem hagyja el Vatikánvárost még a nyári hónapokban sem, amikor a vatikáni hivatalok egyházi és laikus tagjai is szabadságot vesznek ki, kevesebb a hivatalos esemény és a hívők nagy része is vakációzik. Az elődeivel ellentétben Ferenc pápa nyáron sem törölte el a Szent Péter téri audiencák megtartását.

A 13. századtól hagyománynak számított, hogy a mindenkori pápa a nyári forróságban Rómából valamelyik vidéki pápai palotába költözik át. A pápák nyári tartózkodási helye sokáig a Rómától 20 kilométerre található Castel Gandolfo rezidencia volt.

A pápai vakáció fogalmát, vagyis azt, hogy az egyházfő is rövid időre kikapcsolódhat, a fiatalon pápává választott II. János Pál vezette be, aki legszívesebben a hegyekbe járt síelni vagy kirándulni. A lengyel pápa Castel Gandolfóba már helikopterrel járt, és itt medencét is csináltatott, ami az amerikai lengyelek adománya volt. Utódja, XVI. Benedek szintén mindig Castel Gandolfóban töltötte az augusztust. Ferenc pápa ezzel szemben megnyitotta a turisták előtt a Castel Gandolfo palotáját, ami most múzeumként működik. A város azóta is sajnálja, hogy a pápa távolmaradásával jelentős idegenforgalmi bevételtől esett el.

Fotó: Filippo Monteforte / AFP
photo_camera Fotó: Filippo Monteforte/AFP

Ferenc pápa korábban azt nyilatkozta:

„Én is vakációzom, csak megszokott környezetemben: a Vatikánban maradok, igaz nyáron ritmust váltok, többet alszom, azt olvasok, amit szeretek, zenét hallgatok, többet imádkozom (...) nekem ez segít pihenni és kikapcsolódni.”

A vatikáni program szerint Ferenc pápa szeptemberben újabb külföldi útra indul, 6. és 11. között Kolumbiába látogat, novemberben pedig Indiába és Bangladesbe készül, bár ezt az utat a Vatikán még nem erősítette meg. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.