Hazaszállították, és a szegedi klinikára vitték a 19 éves lányt, aki három hete Bulgáriában autóbaleset szenvedett, és azóta kómában van

2017 augusztus 10., csütörtök 15:53
72

Stabil állapotban van az a 19 éves nő, akit ma szállítottak haza Bulgáriából, ahol három hete autóbalesetet szenvedett.

A Bulgáriában balesetet szenvedett, majd kómába esett 19 éves nőt repülőgépről mentőautóba viszik a szegedi repülőtéren. Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

Molnár Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének tanszékvezetője az MTI-nek azt mondta, a hazaszállítás során nem merült fel semmilyen probléma. A lány az intenzív osztályra kerül, lélegeztetőgépre kapcsolják, csatlakoztatják a betegőrző monitorhoz, majd elvégzik a szükséges laborvizsgálatokat, az agyról és a nyaki gerincről pedig MRI-vel képalkotó vizsgálatokat végeznek.

A nőt egyelőre rövid hatású altatószerekkel altatásban tartják, ahogyan a burgaszi kórházban is tették, de ha a vizsgálatok alapján úgy ítélik meg, akkor akár már pénteken elkezdik az ébresztését. Ha viszont a sebészek a vizsgálatok után úgy látják, műtétre van szükség, akkor tovább marad az altatás, az operációt ugyanis valószínűleg a jövő héten végezhetik el.

Molnár Zsolt az MTI-nek a lány felépülésére vonatkozó kérdésére válaszolva azt mondta, nem biztató, hogy a beteg nagyon komoly tudatzavarral került kórházba, és azóta sem tisztult ki a tudata, „de erre csak az ébresztést követően lehet biztonsággal válaszolni, mikor látjuk, hogy milyen sérüléseket szenvedett az agy, és hogy azok maradandóak-e vagy sem”.

A 19 éves nő három hete szenvedett autóbalesetet, ami miatt agyi ödéma alakult ki nála, két nyaki csigolyája eltört. Mostanáig Burgaszban kezelték, mesterséges kómában tartották. A szegedi klinika és a bolgár kórház szakemberei szombaton a szófiai magyar nagykövetség munkatársának jelenlétében telefonkonferencián konzultáltak arról, mikor lehet hazaszállítani a beteget.

A Bulgáriában balesetet szenvedett, majd kómába esett 19 éves nőt mentők viszik a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetébe. Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

Budai Gyula fideszes parlamenti képviselő kedden egy más témában tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a balesetnek magyar részről egy halálos áldozata és két súlyos sérültje van, egyikük medencecsont-sérülést szenvedett. Az elhunyt idős nő holttestét már hazaszállították, a vele lévő 7 éves unokáját pedig a nagykövetség segítségével soron kívül hazautaztatták – mondta.

A 19 éves nő sajtóinformációk szerint az idegenvezető barátjához ment ki nyaralni Bulgáriába, ahol július 19-én autóbalesetet szenvedtek: a kocsijuk lerobbant, és mielőtt mindenki ki tudott volna szállni, hátulról nagy sebességgel a járműbe rohant egy másik autó. A kocsiban rajtuk kívül két magyar turista (egy idősebb asszony és az unokája) ült. A balesetben az asszony meghalt, a 19 éves nő súlyosan megsérült, és kómába esett.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium augusztus 7-én közölte: többször egyeztettek a kórházzal és a nőt kezelő főorvossal is. A szófiai külképviselet folyamatosan a hozzátartozók rendelkezésére állt, a tolmácsolásban is segített. A szófiai külképviselet rendszeresen érdeklődött a lány állapotáról, majd tájékoztatta az édesapát, és a zárójelentés szakmai fordíttatását is elvégezték. A konzul már a baleset utáni napon ott volt a helyszínen, és az érintettekkel felvette a kapcsolatot. A balesetben elhunyt személy unokáját személyesen vitte el a várnai reptérre, és reptéri gyermekfelügyelet biztosításával a kislány hazautazott édesanyjához – közölte a minisztérium. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt