Hazaszállították, és a szegedi klinikára vitték a 19 éves lányt, aki három hete Bulgáriában autóbaleset szenvedett, és azóta kómában van

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Stabil állapotban van az a 19 éves nő, akit ma szállítottak haza Bulgáriából, ahol három hete autóbalesetet szenvedett.

A Bulgáriában balesetet szenvedett, majd kómába esett 19 éves nőt repülőgépről mentőautóba viszik a szegedi repülőtéren.Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

Molnár Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének tanszékvezetője az MTI-nek azt mondta, a hazaszállítás során nem merült fel semmilyen probléma. A lány az intenzív osztályra kerül, lélegeztetőgépre kapcsolják, csatlakoztatják a betegőrző monitorhoz, majd elvégzik a szükséges laborvizsgálatokat, az agyról és a nyaki gerincről pedig MRI-vel képalkotó vizsgálatokat végeznek.

A nőt egyelőre rövid hatású altatószerekkel altatásban tartják, ahogyan a burgaszi kórházban is tették, de ha a vizsgálatok alapján úgy ítélik meg, akkor akár már pénteken elkezdik az ébresztését. Ha viszont a sebészek a vizsgálatok után úgy látják, műtétre van szükség, akkor tovább marad az altatás, az operációt ugyanis valószínűleg a jövő héten végezhetik el.

Molnár Zsolt az MTI-nek a lány felépülésére vonatkozó kérdésére válaszolva azt mondta, nem biztató, hogy a beteg nagyon komoly tudatzavarral került kórházba, és azóta sem tisztult ki a tudata, „de erre csak az ébresztést követően lehet biztonsággal válaszolni, mikor látjuk, hogy milyen sérüléseket szenvedett az agy, és hogy azok maradandóak-e vagy sem”.

A 19 éves nő három hete szenvedett autóbalesetet, ami miatt agyi ödéma alakult ki nála, két nyaki csigolyája eltört. Mostanáig Burgaszban kezelték, mesterséges kómában tartották. A szegedi klinika és a bolgár kórház szakemberei szombaton a szófiai magyar nagykövetség munkatársának jelenlétében telefonkonferencián konzultáltak arról, mikor lehet hazaszállítani a beteget.

A Bulgáriában balesetet szenvedett, majd kómába esett 19 éves nőt mentők viszik a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetébe.Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

Budai Gyula fideszes parlamenti képviselő kedden egy más témában tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a balesetnek magyar részről egy halálos áldozata és két súlyos sérültje van, egyikük medencecsont-sérülést szenvedett. Az elhunyt idős nő holttestét már hazaszállították, a vele lévő 7 éves unokáját pedig a nagykövetség segítségével soron kívül hazautaztatták – mondta.

A 19 éves nő sajtóinformációk szerint az idegenvezető barátjához ment ki nyaralni Bulgáriába, ahol július 19-én autóbalesetet szenvedtek: a kocsijuk lerobbant, és mielőtt mindenki ki tudott volna szállni, hátulról nagy sebességgel a járműbe rohant egy másik autó. A kocsiban rajtuk kívül két magyar turista (egy idősebb asszony és az unokája) ült. A balesetben az asszony meghalt, a 19 éves nő súlyosan megsérült, és kómába esett.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium augusztus 7-én közölte: többször egyeztettek a kórházzal és a nőt kezelő főorvossal is. A szófiai külképviselet folyamatosan a hozzátartozók rendelkezésére állt, a tolmácsolásban is segített. A szófiai külképviselet rendszeresen érdeklődött a lány állapotáról, majd tájékoztatta az édesapát, és a zárójelentés szakmai fordíttatását is elvégezték. A konzul már a baleset utáni napon ott volt a helyszínen, és az érintettekkel felvette a kapcsolatot. A balesetben elhunyt személy unokáját személyesen vitte el a várnai reptérre, és reptéri gyermekfelügyelet biztosításával a kislány hazautazott édesanyjához – közölte a minisztérium. (MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.