Hazaszállították, és a szegedi klinikára vitték a 19 éves lányt, aki három hete Bulgáriában autóbaleset szenvedett, és azóta kómában van

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Stabil állapotban van az a 19 éves nő, akit ma szállítottak haza Bulgáriából, ahol három hete autóbalesetet szenvedett.

A Bulgáriában balesetet szenvedett, majd kómába esett 19 éves nőt repülőgépről mentőautóba viszik a szegedi repülőtéren.Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

Molnár Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének tanszékvezetője az MTI-nek azt mondta, a hazaszállítás során nem merült fel semmilyen probléma. A lány az intenzív osztályra kerül, lélegeztetőgépre kapcsolják, csatlakoztatják a betegőrző monitorhoz, majd elvégzik a szükséges laborvizsgálatokat, az agyról és a nyaki gerincről pedig MRI-vel képalkotó vizsgálatokat végeznek.

A nőt egyelőre rövid hatású altatószerekkel altatásban tartják, ahogyan a burgaszi kórházban is tették, de ha a vizsgálatok alapján úgy ítélik meg, akkor akár már pénteken elkezdik az ébresztését. Ha viszont a sebészek a vizsgálatok után úgy látják, műtétre van szükség, akkor tovább marad az altatás, az operációt ugyanis valószínűleg a jövő héten végezhetik el.

Molnár Zsolt az MTI-nek a lány felépülésére vonatkozó kérdésére válaszolva azt mondta, nem biztató, hogy a beteg nagyon komoly tudatzavarral került kórházba, és azóta sem tisztult ki a tudata, „de erre csak az ébresztést követően lehet biztonsággal válaszolni, mikor látjuk, hogy milyen sérüléseket szenvedett az agy, és hogy azok maradandóak-e vagy sem”.

A 19 éves nő három hete szenvedett autóbalesetet, ami miatt agyi ödéma alakult ki nála, két nyaki csigolyája eltört. Mostanáig Burgaszban kezelték, mesterséges kómában tartották. A szegedi klinika és a bolgár kórház szakemberei szombaton a szófiai magyar nagykövetség munkatársának jelenlétében telefonkonferencián konzultáltak arról, mikor lehet hazaszállítani a beteget.

A Bulgáriában balesetet szenvedett, majd kómába esett 19 éves nőt mentők viszik a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetébe.Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

Budai Gyula fideszes parlamenti képviselő kedden egy más témában tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a balesetnek magyar részről egy halálos áldozata és két súlyos sérültje van, egyikük medencecsont-sérülést szenvedett. Az elhunyt idős nő holttestét már hazaszállították, a vele lévő 7 éves unokáját pedig a nagykövetség segítségével soron kívül hazautaztatták – mondta.

A 19 éves nő sajtóinformációk szerint az idegenvezető barátjához ment ki nyaralni Bulgáriába, ahol július 19-én autóbalesetet szenvedtek: a kocsijuk lerobbant, és mielőtt mindenki ki tudott volna szállni, hátulról nagy sebességgel a járműbe rohant egy másik autó. A kocsiban rajtuk kívül két magyar turista (egy idősebb asszony és az unokája) ült. A balesetben az asszony meghalt, a 19 éves nő súlyosan megsérült, és kómába esett.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium augusztus 7-én közölte: többször egyeztettek a kórházzal és a nőt kezelő főorvossal is. A szófiai külképviselet folyamatosan a hozzátartozók rendelkezésére állt, a tolmácsolásban is segített. A szófiai külképviselet rendszeresen érdeklődött a lány állapotáról, majd tájékoztatta az édesapát, és a zárójelentés szakmai fordíttatását is elvégezték. A konzul már a baleset utáni napon ott volt a helyszínen, és az érintettekkel felvette a kapcsolatot. A balesetben elhunyt személy unokáját személyesen vitte el a várnai reptérre, és reptéri gyermekfelügyelet biztosításával a kislány hazautazott édesanyjához – közölte a minisztérium. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.