Kiadtunk Kazahsztánnak egy politikai üldözöttet

külföld
2017 augusztus 10., 13:25

Az Index cikke szerint Magyarország kiadta Kazahsztánnak Jerzan Kadesovot, annak a banknak az alkalmazottját, melynek egykori elnöke ellen Nurszultan Nazarbajev országvezető ádáz, sokéves háborút folytat belföldön és külföldön egyaránt.

Kadesov kacifántos történetét itt foglaltuk össze. Lényege az, hogy Nazarbajev 2009 óta ádáz hajtóvadászatot folytat Muhtar Abljazov, a helyi BTA bank egykori vezetője ellen, akinek emberei külföldre menekültek a diktátor haragja elől. Köztük volt Kadesov is, akit Ukrajna után 2012-ben Magyarországra sodort a sors. Egykori kollégáival együtt azért bujkált, mert nem bízhatott a kazah bíróságokban, akár halál is várhat rá odahaza. 

Nurszultan Nazarbajev. AFP PHOTO / VIKTOR DRACHEV
photo_camera Nurszultan Nazarbajev. AFP PHOTO / VIKTOR DRACHEV

Kazahsztán az Interpol segítségével igyekezett összefogdosni a Nyugat-Európában szétszóródott BTA-embereket, de egyik uniós ország sem volt ebben partner - kivéve Magyarországot. 2016-ban Kadesovot letartóztatták  Magyarországon. 

A börtönben is különös fejleményeket tapasztalt az ügyet követő Open Dialogue Foundation (ODF) jogvédő szervezet. Menedékjoghoz folyamodott, de ezt megtagadták tőle. A magyar állam nem járult hozzá, hogy a védelmével megbízott szervek találkozhassanak vele, viszont valamiért beengedték hozzá a kazah állam embereit, ő pedig több kérdésben váratlanul meggondolta magát: több évnyi bujkálás után bűnösnek vallotta magát, és hazatoloncolását kérte. 

"Az üggyel foglalkozó ODF azt állítja, hogy Kadesovot a magyar fél tudtával és segítségével megfélemlítették. Ez és a Kadesov védelmével foglalkozó szervezet távol tartása pedig szerintük arra enged következtetni, hogy Magyarország a színfalak mögött összejátszik a kazah rezsimmel" 

- írta az ügyről az Index. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.