Kiadtunk Kazahsztánnak egy politikai üldözöttet

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az Index cikke szerint Magyarország kiadta Kazahsztánnak Jerzan Kadesovot, annak a banknak az alkalmazottját, melynek egykori elnöke ellen Nurszultan Nazarbajev országvezető ádáz, sokéves háborút folytat belföldön és külföldön egyaránt.

Kadesov kacifántos történetét itt foglaltuk össze. Lényege az, hogy Nazarbajev 2009 óta ádáz hajtóvadászatot folytat Muhtar Abljazov, a helyi BTA bank egykori vezetője ellen, akinek emberei külföldre menekültek a diktátor haragja elől. Köztük volt Kadesov is, akit Ukrajna után 2012-ben Magyarországra sodort a sors. Egykori kollégáival együtt azért bujkált, mert nem bízhatott a kazah bíróságokban, akár halál is várhat rá odahaza. 

Nurszultan Nazarbajev. AFP PHOTO / VIKTOR DRACHEV

Kazahsztán az Interpol segítségével igyekezett összefogdosni a Nyugat-Európában szétszóródott BTA-embereket, de egyik uniós ország sem volt ebben partner - kivéve Magyarországot. 2016-ban Kadesovot letartóztatták  Magyarországon. 

A börtönben is különös fejleményeket tapasztalt az ügyet követő Open Dialogue Foundation (ODF) jogvédő szervezet. Menedékjoghoz folyamodott, de ezt megtagadták tőle. A magyar állam nem járult hozzá, hogy a védelmével megbízott szervek találkozhassanak vele, viszont valamiért beengedték hozzá a kazah állam embereit, ő pedig több kérdésben váratlanul meggondolta magát: több évnyi bujkálás után bűnösnek vallotta magát, és hazatoloncolását kérte. 

"Az üggyel foglalkozó ODF azt állítja, hogy Kadesovot a magyar fél tudtával és segítségével megfélemlítették. Ez és a Kadesov védelmével foglalkozó szervezet távol tartása pedig szerintük arra enged következtetni, hogy Magyarország a színfalak mögött összejátszik a kazah rezsimmel" 

- írta az ügyről az Index. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.