Kimondták, hogy szabálytalanul trükközött az állam az Eximbank adósságával

gazdaság
2017 augusztus 10., 7:28
comments 84

A vita még tavaly indult el a magyar hatóságok és az Eurostat között arról, hogy a pénzszivattyúnak használt Eximbank adósságát hozzá kell-e a magyar államadósságba. Az Eurostat szerint az állami tulajdonú bank adósságát is hozzá kell számolni a magyar államadósság-rátához, ami ezzel vagy 2 százalékot ugrana.

Most a statisztikai elszámolási viták rendezésére szolgáló uniós testület, a CMFB az EU statisztikai hivatalának adott igazat az Eximbank ügyében. A Portfolio.hu bemutatta a testület legújabb véleményét, amely szerint 

az Eximbank foglyul ejtett pénzügyi vállalkozás, és mint ilyen az államháztartáson belülre kell sorolni. 

Az ügyben a CMFB 55 tagja mondott véleményt és szavazott. A testületben  27 nemzeti statisztikai hivatal, 26 központi bank, az Eurostat és az EKB statisztikai igazgatósága képviselteti magát 1-1 szavazattal. A gazdasági lap beszámolója szerint végül 25 válaszadó értett egyet az Eurostat álláspontával, miszerint az Eximbankot az államháztartási körön belül kell elszámolni, 24-en támogatták a magyar fél véleményét, 6-an pedig tartózkodtak.

Mivel a CMFB egy tanácsadó testület, a véleménye nem kötelező érvényű. Ha a magyar hatóságok továbbra sem adják hozzá az Eximbank adósságát az államadóssághoz, előfordulhat, hogy az Eurostat a mostani vélemény alapján felülvizsgálja a magyar adatokat, és külön közli, hogy szerinte mennyi a magyar államadósság. Ez egyszer már előfordult Nagy-Britannia esetében. 

A lap szerint ha az Eurostat bekeményít, még az is előfordulhat, hogy a magyar kormány az Európai Bíróságra viszi az ügyet. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt