Kimondták, hogy szabálytalanul trükközött az állam az Eximbank adósságával

A vita még tavaly indult el a magyar hatóságok és az Eurostat között arról, hogy a pénzszivattyúnak használt Eximbank adósságát hozzá kell-e a magyar államadósságba. Az Eurostat szerint az állami tulajdonú bank adósságát is hozzá kell számolni a magyar államadósság-rátához, ami ezzel vagy 2 százalékot ugrana.

Most a statisztikai elszámolási viták rendezésére szolgáló uniós testület, a CMFB az EU statisztikai hivatalának adott igazat az Eximbank ügyében. A Portfolio.hu bemutatta a testület legújabb véleményét, amely szerint 

az Eximbank foglyul ejtett pénzügyi vállalkozás, és mint ilyen az államháztartáson belülre kell sorolni. 

Az ügyben a CMFB 55 tagja mondott véleményt és szavazott. A testületben  27 nemzeti statisztikai hivatal, 26 központi bank, az Eurostat és az EKB statisztikai igazgatósága képviselteti magát 1-1 szavazattal. A gazdasági lap beszámolója szerint végül 25 válaszadó értett egyet az Eurostat álláspontával, miszerint az Eximbankot az államháztartási körön belül kell elszámolni, 24-en támogatták a magyar fél véleményét, 6-an pedig tartózkodtak.

Mivel a CMFB egy tanácsadó testület, a véleménye nem kötelező érvényű. Ha a magyar hatóságok továbbra sem adják hozzá az Eximbank adósságát az államadóssághoz, előfordulhat, hogy az Eurostat a mostani vélemény alapján felülvizsgálja a magyar adatokat, és külön közli, hogy szerinte mennyi a magyar államadósság. Ez egyszer már előfordult Nagy-Britannia esetében. 

A lap szerint ha az Eurostat bekeményít, még az is előfordulhat, hogy a magyar kormány az Európai Bíróságra viszi az ügyet. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.