Kő-papír-ollózni is tudnak a csimpánzok

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Kiotóban, az emberszabásúakkal foglalkozó Primate Research Institute kutatóintézetben csimpánzokkal kísérletezgetnek a tudósok, és arra jutottak, hogy az állatok többsége elég simán meg tudja tanulni vagy legalábbis alkalmazkodni tud a kő-papír-olló szabályaihoz. 

Macuzava Tecuro professzor csütörtökön mutatta be a kísérletek eredményeit. Hét csimpánzon próbálgatták, mennyire gyorsan értik meg a majmok, hogy mi után mi következik. A három jelből egyszerre kettőt mutatott nekik a képernyő, a csimpánzok pedig jutifalit kaptak, ha eltalálták a győztes választ. 

Naponta 140-szer játszották le velük a kísérletet, és meggyőző eredményt produkáltak: 100 nap átlagában 7-ből 5 csimpánz 90 százalékban megfelelő választ adott a párbajok során. 

A kutatók szerint nagyjából az feltételezhető, hogy az állatok egy 4 éves gyerek értelmi szintjét bizonyosan elérik - ez az a kor, amikor a gyerekek már képesek elsajátítani a kő-papír-olló alapvetéseit. A professzor szerint a következő lépés az lesz, hogy egymás ellen játszatják a majmokat. (NHK)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 5,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.