Kő-papír-ollózni is tudnak a csimpánzok

Kiotóban, az emberszabásúakkal foglalkozó Primate Research Institute kutatóintézetben csimpánzokkal kísérletezgetnek a tudósok, és arra jutottak, hogy az állatok többsége elég simán meg tudja tanulni vagy legalábbis alkalmazkodni tud a kő-papír-olló szabályaihoz. 

Macuzava Tecuro professzor csütörtökön mutatta be a kísérletek eredményeit. Hét csimpánzon próbálgatták, mennyire gyorsan értik meg a majmok, hogy mi után mi következik. A három jelből egyszerre kettőt mutatott nekik a képernyő, a csimpánzok pedig jutifalit kaptak, ha eltalálták a győztes választ. 

Naponta 140-szer játszották le velük a kísérletet, és meggyőző eredményt produkáltak: 100 nap átlagában 7-ből 5 csimpánz 90 százalékban megfelelő választ adott a párbajok során. 

A kutatók szerint nagyjából az feltételezhető, hogy az állatok egy 4 éves gyerek értelmi szintjét bizonyosan elérik - ez az a kor, amikor a gyerekek már képesek elsajátítani a kő-papír-olló alapvetéseit. A professzor szerint a következő lépés az lesz, hogy egymás ellen játszatják a majmokat. (NHK)