Nem hajlandó vegán bankjegyeket gyártani a Bank of England

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A brit jegybank bejelentette, hogy továbbra is olyan polimer anyagból gyártja a bankjegyeit, aminek egy része állati zsírból származik. Jelenleg a brit bankjegyek nagyjából 0,05 százalékban tartalmaznak faggyút.

Pedig az állatvédő aktivisták egy ideje már kampányoltak azért, hogy a Bank of England a vegánok számára is tegye használhatóvá a bankjegyeket. Tavaly a bank konzultációt indított, ahol a válaszadók 88 százaléka elutasította, hogy állati eredetű anyagokat tartalmazzanak a bankjegyek. Azt javasolták, használjanak inkább pálma- vagy kókuszolajat a pénzgyártáshoz.

A brit jegybank szerint legfeljebb a pálmaolaj jöhetne szóba alternatívaként, de egyből felmerül a kérdés, hogy ez a megoldás mennyire lenne fenntartható környezetvédelmi szempontból. Ráadásul az átállás a következő 10 évben 16,5 millió fonttal növelné a jegybank költségeit.

A Bank of England szerint a polimer bankjegyeket könnyebb ellátni a biztonsági jelzésekkel, ami megnehezíti a hamisítást, arról már nem is beszélve, hogy a gyűrődést is jobban bírják. (The Telegraph)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.