Nem lehet többé elzavarni otthonról a menstruáló nőket Nepálban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A nepáli törvényhozás megtiltotta azt a gyakorlatot, amely szerint a menstruációjuk ideje alatt a nőknek el kellett hagyniuk az otthonukat. A chhaupadinak nevezett szokás miatt azt utóbbi időben két nő is meghalt, akiknek egy csűrben kellett aludniuk.

Egy kunyhóban lakó nő NepálbanFotó: PRAKASH MATHEMA/AFP

A régi hindu szokás szerint a menstruáló vagy szülő nőket tisztátalannak tartják, akik még balszerencsét is hozhatnak a házra. Ezért eddig erre az időszakra az állatok istállójába küldték őket. Ilyenkor sem az marhákhoz, sem a férfiakhoz nem érhettek hozzá, bizonyos ételektől is eltiltották őket, ráadásul még a mosdót sem használhatták a házban, hanem ki kellett gyalogolniuk a falu szélére. A lányok iskolába sem mehettek. Ezeken a szabályokon az sem változtatott, ha nagyon hideg volt a tél.

Fotó: PRAKASH MATHEMA/AFP

A múlt hónapban egy fiatal lány azért halt meg, mert megmarta egy kígyó, miközben az udvaron álló kunyhóban aludt. Tavaly egy 15 éves lány pedig azért fulladt meg, mert kigyulladt az istálló, ahol aludnia kellett.

A most elfogadott törvény szerint aki kiutasítja a menstruáló nőket otthonról, három hónap börtönt vagy 30 dollárnak megfelelő bírságot kaphat. Ugyanakkor a jogi aktivisták attól tartanak, hogy ezek a szokások olyan mélyen rögzültek a társadalomban, hogy a törvény nem lesz végrehajtható. A chhaupadit egyébként már 2005-ben betiltotta a nepáli kormány, csak akkor nem rendeltek hozzá büntetést. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.