Nem lehet többé elzavarni otthonról a menstruáló nőket Nepálban

külföld
2017 augusztus 10., 09:47
comments 180

A nepáli törvényhozás megtiltotta azt a gyakorlatot, amely szerint a menstruációjuk ideje alatt a nőknek el kellett hagyniuk az otthonukat. A chhaupadinak nevezett szokás miatt azt utóbbi időben két nő is meghalt, akiknek egy csűrben kellett aludniuk.

Egy kunyhóban lakó nő Nepálban
photo_camera Egy kunyhóban lakó nő Nepálban Fotó: PRAKASH MATHEMA/AFP

A régi hindu szokás szerint a menstruáló vagy szülő nőket tisztátalannak tartják, akik még balszerencsét is hozhatnak a házra. Ezért eddig erre az időszakra az állatok istállójába küldték őket. Ilyenkor sem az marhákhoz, sem a férfiakhoz nem érhettek hozzá, bizonyos ételektől is eltiltották őket, ráadásul még a mosdót sem használhatták a házban, hanem ki kellett gyalogolniuk a falu szélére. A lányok iskolába sem mehettek. Ezeken a szabályokon az sem változtatott, ha nagyon hideg volt a tél.

photo_camera Fotó: PRAKASH MATHEMA/AFP

A múlt hónapban egy fiatal lány azért halt meg, mert megmarta egy kígyó, miközben az udvaron álló kunyhóban aludt. Tavaly egy 15 éves lány pedig azért fulladt meg, mert kigyulladt az istálló, ahol aludnia kellett.

A most elfogadott törvény szerint aki kiutasítja a menstruáló nőket otthonról, három hónap börtönt vagy 30 dollárnak megfelelő bírságot kaphat. Ugyanakkor a jogi aktivisták attól tartanak, hogy ezek a szokások olyan mélyen rögzültek a társadalomban, hogy a törvény nem lesz végrehajtható. A chhaupadit egyébként már 2005-ben betiltotta a nepáli kormány, csak akkor nem rendeltek hozzá büntetést. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.