Sok százezer rovarirtóval szennyezett tojás lephette el Európát

Több 444 videó?
Szeretném
Illusztráció: ilyenek az egészséges magyar tojásokFotó: Balogh Zoltán

Az előzetesen saccoltnak sokszorosa, 21 ezer helyett akár 700 ezer is lehet azoknak a száma, amelyek nagy valószínűséggel rovarirtó szer által szennyeződtek Hollandiában, ahonnan Nagy-Britanniába exportálták őket. 

A Food Standards Agency arra figyelmeztet, hogy akár sok százezer szennyezett tojás is ellephette az európai élelmiszerpiacot. Kedden az Európai Bizottság szóvivője arról beszélt, hogy több - nagyjából hét - uniós tagállamba juthatott el export útján a mérgező tojás. Hollandia Svédországot és Svájcot, Németország Franciaországot és az Egyesült Királyságot figyelmeztette az ügyben, és érintett lehet Belgium is.

A friss brit adat arra utal, hogy a többi uniós tagállamban is akár nagyságrendekkel több mérgező tojás keringhet Európában, mint amivel eredetileg számoltak. 

Az eset miatt 180 tojástermelő telepet már bezártak Hollandiában. Minden hatodik helyen találtak Fipronil rovarirtóval fertőtlenített tojásokat. Az Aldi már pénteken napokkal ezelőtt felfüggesztette a tojáskereskedelmet holland partnereivel és kivonta a forgalomból az összes tojást a német és holland boltokból. 

Korábban a Nébih nyugtatólag közleményben jelezte: Magyarországon csak magyarországi forrásból származó tójás kapható, nem vagyunk érintettek az ügyben. (Telegraph Politico)