Gorka Sebestyén doktori címe miatt a Corvinus Egyetemet becsmérli a Rolling Stone

külföld
2017 augusztus 11., 06:48
comments 170

Donald Trump magyar tanácsadójáról, Gorka Sebestyénről közölt hosszú cikket a Rolling Stone magazin. A cikkben sorra vesznek egy rakás dolgot, amit már megírt korábban is az amerikai sajtó a valósággal és szakmai kérdésekkel nemritkán hadilábon álló önjelölt dzsihádszakértőről, aki nagyon belopta magát Trump kegyeibe. 

Ami újdonság, hogy a lapnak névvel szólalnak meg olyan terrorizmussal és globális hadi folyamatokkal foglalkozó szakértők, akiknek valóban az a szakterületük, amit Gorka is magánénak vall. 

David Ucko, a National Defense University háborútudományi intézetének munkatársa például arról beszél, hogy szürreális és eléggé rémisztő, hogy egy ennyire amatőr valaki ennyire magasra juthatott. Egy rutinos terrorizmuselemző, Michael S. Smith II szerint pedig Gorkának egyszerűen nem lenne szabad a Fehér Ház közelében dolgoznia. 

A cikkből kiderül az is, hogy valójában nem nagyon tudni, pontosan mi is Gorka feladata a Fehér Házban, egy egykori tisztviselő szerint leginkább az, hogy bejár a Fox News stúdiójába menteni a menthetetlent. 

A cikkben ezután térnek rá arra, hogy Gorka mindenhol doktorként hivatkozik magára, de ezzel is akadnak gondok a Rolling Stone újságírója, Bob Dreyfuss szerint. 

Gorka ugyanis a "kevéssé ismert" budapesti Corvinus Egyetemen szerezte meg a doktori címét, és a magyar egyetemnek a lapnak nyilatkozó kutatók szerint megkérdőjelezhető hírneve van. 

A Georgetown University kutatója, Daniel Nexon szerint a Corvinus egy meglehetősen alacsony szinten lévő, talán harmad- vagy negyedvonalbeli intézmény. Nexon olvasta Gorka disszertációját is, ami alapján arról beszélt, hogy akár postán is rendelhette volna a doktoriját. A szöveget átfuttatta egy plagizálás kiszúrására megalkotott szoftveren, és arra jutott, hogy egyes részeit újrahasznosították. 

Andrew Reynolds, a University of North Carolina professzora szerint Gorka disszertációja annyira van rendben, mintha a Trump Egyetemen állították volna ki. Reynolds alaposabban utánanézett Gorka doktori értekezésének, és arra figyelt fel, hogy a dolgozat három külső értékelője közül kettőnek nincs semmiféle komolyan vehető tudományos múltja, a harmadik pedig a fideszes Schöpflin György, aki Gorkáék családi barátja, és egyszer arról beszélt, hogy kerítésekre tűzött disznófejekkel lehetne elriasztani a migránsokat a magyar határtól. 

Gorka később azt mondta, hogy Schöpflin csak viccelt. A Rolling Stone amúgy kereste ehhez a cikkhez is Gorkát, de nem kívánt nyilatkozni a lapnak. 

További részletek Gorka életéről a Rolling Stone cikkében olvasható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.