Így próbáld meg túlélni az atomvillanást! - Guam szigetén már komolyan készülnek a világvégére

Tbg
háború
2017 augusztus 11., 18:41
comments 420

Guamon, az Egyesült Államok külbirtokának számító Csendes-óceáni szigeten már komolyan készülnek egy esetleges nukleáris támadásra. 

Illetve hát a sziget különös földrajzi helyzetéből kifolyólag, újramelegítik az ismereteket és alaposan tájékoztatják a lakosságot, mi a teendő akkor, ha tényleg kitör a nukleáris háború Észak-Korea és az USA között.

Rövid, de velős dokumentumban adnak jótanácsokat a lakosságnak a túléléshez, amelyről a Buzzfeed készített összeállítást.

Persze, aki ismer a Varsói szerződés kötelékében edződött veterán sorkatonákat – kb. 40 felett minden férfi ilyen Magyarországon – nyilván tudja minden atomtámadás alapvetését: ha atomvillanás van balról, akkor jobbra kell nézni, és közben alaposan a földön kell feküdni (ha jobbról van villanás, akkor balra nézni és így tovább).

A guami nemzetbiztonsági szervezetek által kiadott tipplista is tartalmazza ezt, és még számos más hasznos, posztapokaliptikus időkre való jótanáccsal látja el a civileket.

Atomtámadás esetén három dolgot kell alaposan fejbe vésni: távolság, idő, védettség. Mindhárom tényező alaposan befolyásolja a túlélést, no lássuk.

Felkészülés a támadásra

Készítsd el a túlélőkészleted! 

Alapok: mobiltelefon, 11 liter víz, 7 napra való kaja, elemes vagy tekerős kisrádió, elsősegélykészlet, pénz, gyertya, gyufa, elemek, konzervnyitó, kombinált fogó, csavarhúzó, szemeteszsák, szemüveg, síp, zseblámpa. 

Nem árt a dokumentumokat is menteni. Személyi igazolvány, receptek, gyógyszerérzékenységről papír, biztosítási iratok. (Bővebben angolul)

Ha van családod, a családodét is!

Itt elsősorban arra kell figyelni a fentieken túl, hogy a családban mindenki tudja, hogy éri el a másikat, sőt érdemes megbeszélni egy helyet, ahol mindenképpen találkozni fognak.

Készíts listát a közelben lévő lehetséges óvóhelyekről, ahova menekülhetsz. Az óvóhelynek minél védettebbnek kell lennie: a falak betonból vagy téglából legyenek és minél vastagabbak, annál jobb.

A támadás alatt

  • Ha riasztás van, azonnal menedéket kell keresni, hogy ne a szabad ég alatt érje az embert a nukleáris szennyeződés.
  • Ha erre nincs lehetőség, életbe lép az azonnali földre fekvés parancsa. Bármilyen takarást okozó védelem is jobb, mint a semmi.
  • Ha a robbanás messzebb van, kb. harminc másodperc alatt ér el a nukleáris felhő, ennyi időd lehet.
  • Nem érdemes a család után rohangálni, ha menedékbe vagy, maradj is ott – ha nincs más instrukció, 24 óráig legalább.
  • A villanásba ne nézz bele, megvakulhatsz!
  • Ha a szabad ég alatt ért a támadás, azonnal szabadulj meg minden ruhádtól, amit csomagolj be egy plasztikzsákba, és mindenkitől a lehető legmesszebb helyezz el.
  • Mosakodj meg, de szappannal és samponnal. Hajbalzsmaot és egyéb kondicionálót ne használj, mert a hajhagymáidba jut a szennyeződés!
  • Óvatosan töröld meg a szemhéjaidat és a füledet lehetőleg nedves kendővel, és fújd ki az orrod óvatosan.

A támadás után

  • Maradj veszteg a menedéken, és hallgasd a rádiót, a híreket, hogy mit kell csinálni.
  • Kerüld messze a radioaktivitás miatt lezárt helyeket. Ne felejtsd, a radioaktív szennyeződés színtelen és szagtalan! (Bővebben angolul!)

A legújabb nukleáris fenyegetést is tartalmazó nemzetközi balhéról itt írtunk részletes hátteret.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.