Beteljesülhet az emberiség ezeréves álma: egy proteinnek hála testedzés nélkül is edzhető a szív

Világ lustái! Ha minden jól alakul, csak a szívetek egészsége miatt a jövőben már nem kell bohócot csinálnotok magatoktól mindenféle parkokban!Fotó: City of Overland Park/Flickr CC BY 2.0

A testedzés erősíti a szívet, az erős szív pedig sokkal hatékonyabban működik, sokkal kevésbé hajlamos az elégtelenségre. Ha alaposan olvasta át az előző mondatot, már tudja is, mi a bökkenő. Az edzett szívhez a testet kell edzeni, ami bizonyos embercsoportokat, például a lustákat kizárja. Legalábbis eddig ez így volt, de most felcsillant a remény. Az Ottawai Egyetem kutatói Lynn Megeney vezetésével írt tanulmányukban számolnak be a cardiotrophin 1 nevű fehérjéről, amely megfigyeléseik szerint "önmagában, minden más nélkül képes jótékony növekedésre [magyarul erősödésre] bírni a szívet".

A cardiotrophin hatására "minden egyes szívizomsejt, így végső soron az egész szív úgy néz ki és úgy is viselkedik, mintha edzették volna. Vagyis az általában edzésprogramoknak tulajdonított jótékony változások pusztán a fehérje bevitelével is elérhetők" - magyarázta a Popular Science-nak.

Megeney-ék kutatásainak hosszú évekkel ezelőtti előzményei vannak, más kutatók akkor fedeztek fel több olyan, a sejtekben eleve előforduló fehérjét, amelyek jótékony szívizomnövekedést okozhatnak. Megeney-ék ebből arra következtettek, hogy ezek a fehérjék talán a jobboldali szívelégtelenségben szenvedőkön is segíthetnek. A jobboldali szívelégtelenséget, szemben a baloldalival, nem érelzáródás okozza, hanem az, hogy a jobb szívkamra nem tud megfelelő erővel pumpálni a nyomással szemben. A jobboldali szívelégtelenséget ezért a baloldali szívelégtelenség esetén hatékony gyógyszerekkel nem lehetett kezelni, sőt, összességében is hosszú távon csak a szívátültetés volt megoldás. Megeney-ék reményei szerint a cardiotrophinnak hála felerősíthető lesz a szív, és megelőzhető a szívelégtelenség kialakulása. A cardiotrophinnal sejtkultúrák mellett már patkányokon is végeztek kísérleteket, ezek is biztatóan alakultak.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.