Nagy sebességgel hajtott a charlottesville-i tüntetők közé egy kocsi

UPDATE 21:32: A rendőrség elfogta az antirasszista tüntetők közé hajtó autóst. A gyanúsított szürke Dodge Chargerével minden jel szerint szándékosan, nagy sebességgel hajtott Charlottesville-ben azok közé a tüntetők közé, akik a város központi parkjához tartottak, hogy tiltakozzanak a Unite the Right című neonáci rendezvény ellen. A támadás egyik áldozata a helyi polgármester, Mike Signer tweetje szerint életét vesztette. (Via Buzzfeed)

UPDATE 22:04: A halálhír után Donald Trump immár élő szóban is megszólalt korábbi tweetjei után. Arról beszélt, hogy az amerikaiak bőrszínükre, származásukra, vallásukra és politikai hovatartozásukra tekintet nélkül első sorban amerikaiak. "Szeretjük a hazánkat, az Istenünket, a zászlónkat. Büszkék vagyunk a hazánkra, és arra, hogy mik vagyunk. Így hát helyre akarjuk tenni, ami Charlottesville-ben történt, és tanulmányozni akarjuk, hogy mit rontunk el országként, hogy ilyen dolgok megtörténhetnek" - üzente.

___

Megrázó képsorok árasztották el a Twittert a virginiai Charlottesville-ből, ahol az amerikai fajüldözés legszomorúbb időszakát idéző pénteki fáklyás felvonulásuk után szombatra nagygyűlést terveztek a Richard Spencer vezetésével egységfrontot alkotni akaró amerikai neonácik.

A neonácik és az ellentüntetők szabályos háborút vívtak a virginiai Charlottesville központjában.Fotó: CHIP SOMODEVILLA/AFP

A város korábban Lee tábornokról, a polgárháborúban a Konföderáció parancsnokaként szolgált virginiai katonáról elnevezett, időközben a feketék az unió győzelmét követő egyenjogúsításáról Emancipációra átnevezett központi parkjába tervezett gyűlésüket a rendőrség ugyan ma betiltotta, Spencerék mégis oda vonultak. Ezzel párhuzamosan tiltakozómenet is indult a nácik gyűlése ellen.  

Mentősök és rendőrök sietnek a sérültek segítségére Charlottesville-ben, ahol egy autó nagy sebességgel a nácik ellen tüntetők közé hajtott.Fotó: CHIP SOMODEVILLA/AFP

Ebbe a menetbe hajtott bele nagy sebességgel egy autós. A szürke Dodge Charger nekicsapódott egy másik, a menetben lassan araszoló kocsinak, ami egy harmadikba is beleszaladt. A középső jármű fölött átrepült egy gyalogos, akit a Charger gázolt el. A tömegbe szándékosan belehajtó kocsi vezetője az ütközés után hátramenetbe kapcsolt, és elmenekült a helyszínről. Ezen a videön 7:30-nál látszik a baleset:

A charlottesville-i tanács első tájékoztatása szerint legalább hatan megsérültek a támadásban.

A szándékosan tömegbe hajtó autós egyik áldozata.Fotó: CHIP SOMODEVILLA/AFP

A minden jel szerint szándékos gázolás csak a csúcsa volt a városban kirobbant erőszaknak. Az Emancipáció Parkjában, ahol a nácigyűlést tartották volna, a rohamrendőrök ugyan felsorakoztak, de jó ideig nem avatkoztak közbe, így a két oldal folyamatosan provokálhatta egymást. Üvegekkel dobálóztak, majd komoly összecsapások is kirobbantak.

A fehérek felsőbbrendűségét hirdető neonácik összecsapása az ellentüntetőkkel az Emancipáció Parkjában Charlottesville-ben.Fotó: Samuel Corum/Anadolu Agency

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.