Összecsapások Virginiában a szélsőjobboldali tüntetésen, a kormányzó szükségállapotot hirdetettErőszakos összecsapások robbantak ki a szélsőjobboldali felvonulók és az ellentüntetők között a virginiai Charlottesville-ben, ahol már pénteken is erőszakba torkollt a fehérek felsőbbrendűségét hirdető Unite the Right az amerikai fajüldözés korát idéző fáklyás felvonulása. Az erőszakra tekintettel Virginia kormányzója, Terry McAuliffe szükségállapotot hirdetett, a rendőrség pedig figyelmeztetést adott ki az engedély nélkül gyülekezőknek.

A helyszíni beszámolók szerint a Unite the Right vonulásán részt vevők a Konföderáció és a náci Németország zászlait lengették, ezekről több felvétel is készült. Előző este ugyanők fáklyákkal vonulva ordibálták, hogy "vér és föld", amivel arra akartak utalni, hogy vérüket és földjüket is megvédik a betolakodóktól, akik alatt ők a nem fehér bőrű emberekre gondolnak. (Via The Guardian)

UPDATE 19:19: Odáig fajult a helyzet, hogy a first lady, Melania Trump sem hallgathatott tovább. "Országunk bátorítja a szabad szólást, de próbáljunk szívünkben gyűlölet nélkül kommunikálni. Semmi jó sem származik az erőszakból. #Charlottesville" - írta

UPDATE2 19:23: Sőt, azóta maga az elnök, Donald Trump is, aki összefogásra szólított. "MINDANNYIUNKNAK össze kell fognia és elítélnie mindent, amit a gyűlölet jelent. Amerikában nincs helye ilyen erőszaknak. Jöjjünk össze mind eggyé!" - írta.

UPDATE3 20:14: SŐT! Donald Trump újabb tweetben emlékezett meg a charlottesville-i zavargásról. Bedminsterben vagyok találkozókon és sajtótájékoztatón Virginiáról & mindenről, amit eddig csináltunk és most is teszünk azért, hogy jobb legyen - de Charlottesville szomorú!" - írta.

Komolyra fordítva a szót, Charlottesville-ben tényleg elszabadultak az indulatok, ezen a videón 7:30-nál egy autó nagy sebességgel belehajt a tüntetők között békésen araszoló autókba. A felvételek alapján egészen biztosan voltak súlyos sérültjei is az incidensnek:

UPDATE4 20:53: A helyi tanács tájékoztatása szerint legalább hatan sérültek meg akkor, amikor autó hajtott nagy sebességgel a szélsőjobboldaliak ellen vonuló antirasszista tüntetők közé.