Schulz nagyon bízik benne, hogy ő lesz a következő német kancellár

külföld
2017 augusztus 13., 16:32
comments 80

A német szocdemek kancellárjelöltjével vasárnap este közöl nagyinterjút a közszolgálati ZDF csatorna, ebből közöltek előzetes részleteket a szerkesztők, amit aztán az MTI szemlézett. 

Martin Schulz arról beszélt az interjúban, hogy továbbra is jó esélyt lát a választási győzelemre, és ha sikerrel jár, nagykoalícióra készül: közösen kormányozna együtt a kereszténydemokrata-keresztányszociális (CDU-CSU) koalícióval és Angela Merkellel. Németországban szeptember 24-én tartják a szövetségi választásokat. 

Merkel és Schulz a német parlamentben, 2017 februárjában (Gregor Fischer/dpa)
photo_camera Merkel és Schulz a német parlamentben, 2017 februárjában Fotó: Gregor Fischer

Magabiztossága azért furcsa, mert a közvéleménykutatások szerint megrekedt a baloldal támogatottsága, és alig 23-25 százalékon áll a koalíció 37-40-es számával szemben.

Schulz vasárnap este szerepel majd az RTL kereskedelmi tévé adásában is, ahol több, a bevándorlással összefüggő kérdésre is válaszolt. A szocdem jelölt keményebbnek látszott a kérdésben, mint korábban, többek közt arról is beszélt, hogy "ha valaki Németországban védelmet kér, de nem tiszteli a törvényeket, ki kell utasítani", viszont hülyeségnek titulálta Hors Seehofer bajor miniszterelnök javaslatát, amely 200 ezerben maximalizálná az évente befogadható bevándorlók számát. 

Schulz az RTL műsorában arról is beszélt, hogy minden tagállamtól elvárható a szolidaritás a menekültek segítésében, és hogy a szolidaritás alapelv, "nem mazsolázgathat belőle mindenki a kedve szerint".  Azt is mondta, hogy ha kancellár lesz, nem járul majd hozzá az uniós költségvetés elfogadásához addig, amíg nincs elfogadott, közösségi menekültpolitikája az EU-nak. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.