Elrabolták Ali Zejdánt, Líbia volt kormányfőjét

Több 444 videó?
Szeretném
Ali Zejdán még Líbia kormányfőjeként, 2014. március 8-án, amikor még egy észak-koreai tankerhajó lebombázásával fenyegetőzött. A tanker Líbia keleti felén vett olajat, a keleti országrészt nem uraló kormány szerint illegálisan.Fotó: MAHMUD TURKIA/AFP

A líbiai fővárost, Tripolit uraló egyik fegyveres csoport hétfőre virradóra elrabolta Ali Zejdánt, aki 2012-2014 között, Kadhafi bukása után volt miniszterelnöke az országnak. Zejdán már gyakorlott emberrablóáldozat, 2013 októberében még miniszterelnökként is elrabolták. Akkor a Tripolit ellenőrző iszlamista Libiai Forradalmárok Műveleti Stábja nevű szervezet hurcolta el, mert szerintük Zejdánnak is köze lehetett ahhoz, hogy az amerikaiak elfogták az al-Kaida egyik vezetőjét, Abu Anasz al-Líbit.

Most a Tripoli Forradalmi Brigádok nevű milícia hurcolta el, amely papíron a Gájez esz-Szarrádzs vezette, az ENSZ által elismert, "nemzeti egységkormánynak" nevezett izének tartozik engedelmességgel. Ami tréfás név, tekintve, hogy Líbiának két kormánya van, és a másik uralja az ország nagyobbik részét.