A Belügyminisztérium szerint spórolni fognak a zárt, belső telefonhálózattal

A Belügyminisztérium szerint jelentős költségvetési megtakarítást jelent majd, hogy a kormány nem nyilvános, vezetékes telefonhálózattal kötné össze az összes fontosabb kormányzati és közigazgatási szervet.

A hétfőn jelenet meg a kormányhatározat, amelyből kiderült, hogy minden államigazgatási és rendvédelmi szervet, kormányhivatalt, állami kórházat, kormányzati fenntartású közigazgatási szervet, sőt még az Országos Bírósági Hivatalt és a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságot összekötné a szolgáltatás. 

A feladattal a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-t (NISZ) bízzák meg, idén 300 millió forintot emészt majd fel, de a végösszeg ennél bizonyosan drágább lesz, és még a 2019-es költségvetésben is kell majd vele számolni. 

A Belügyminisztérium keddi közleménye szerint arról van szó, hogy a NISZ a 2012-ben átvett rendszerben 80 ezer államigazgatási telefonszámon nyújt szolgáltatást, a kormány döntése tehát csak a jelenlegi szolgáltatás bővítését, ezzel együtt jelentős költségvetési megtakarítást jelent, mivel a NISZ a többi piaci szolgáltatóval nagykereskedelmi áron szerződhet a kormányzati hálózaton kívülre irányuló hívások továbbítására.

A kormányhatározat szerint a kabinet felkérte az illetékes minisztereket, hogy vizsgálják meg ezt a lehetőséget, és készítsenek előterjesztést a telefonszolgáltatás kialakításának feltételeiről, üteméről, várható költségeiről, és terjesszék azt a kormány elé.

A javaslat szerint 2018 nyara után az érintett szervek fel kell mondják elő telefonos szerződéseiket. Ez ráadásul csak az első lépés: a vezetékes hálózatot hamarosan követheti egy zárt kormányzati mobilhálózat is. 

A döntés időzítése azért különös, mert a Magyar Telekom idén februárban kötött egy 39 hónapra érvényes flottás szerződést a kormánnyal, 200 ezer SIM-kártyáról. (via MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.