Háborognak a berliniek, hogy egyre kevesebb pincér tud németül, mert ezzel a helyiek ki vannak közösítve Berlin életéből

külföld
2017 augusztus 15., 8:58
comments 370

Jens Spahn, helyettes pénzügyminiszter, a CDU egyik ismert megmondóembere fakadt ki minap amiatt, hogy a német fővárosban egyre több felszolgáló és pincér úgy áll munkába, hogy németül nem, csak angolul tud megszólalni. A kereszténydemokrata politikus szerint ezzel 

"a helyiek egyre inkább kiszorulnak a berlini életből".

photo_camera Jens Spahn Fotó: Wikimedia

Spahn a Neue Osnabrücker Zeitungnak fakadt ki "az egyre növekvő elégedetlen berliniek védelmében", mert ilyen "őrültség" például sosem fordulhatna elő Párizsban, és minden bevándorlótól elvárható, hogy megtanulja a nyelvet, ami a közös együttélés alapját kellene hogy adja. 

A 37 éves politikus egyébként egy kisebb vihart kavart Tagesspiegel-cikkre reagált, amiben a szerző arra panaszkodott, hogy egy neuköllni bárban nem talált egyetlen felszolgálót sem, aki meg tudott volna szólalni németül. 

"Nem kéne, hogy kiközösítve érezd maga a berlini életből csak azért, mert nem beszélsz angolul"

 - állt a sokat idézett cikkben. 

Az esetek, valószínűleg nem függetlenül a szeptember végi választásoktól, a Bundestagban is vetettek fel kérdéseket: múlt héten három kormánypárt három képviselője (CDU/CSU/SPD)is tollat ragadott, felszólítva a kormányt, hogy tegyen meg mindent azért, hogy a német nyelvet hivatalosan is lehessen használni az Európai Unió intézményeiben - ne minden csak franciául és angolul legyen hozzáférhető. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt