Háborognak a berliniek, hogy egyre kevesebb pincér tud németül, mert ezzel a helyiek ki vannak közösítve Berlin életéből

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Jens Spahn, helyettes pénzügyminiszter, a CDU egyik ismert megmondóembere fakadt ki minap amiatt, hogy a német fővárosban egyre több felszolgáló és pincér úgy áll munkába, hogy németül nem, csak angolul tud megszólalni. A kereszténydemokrata politikus szerint ezzel 

"a helyiek egyre inkább kiszorulnak a berlini életből".

Jens SpahnFotó: Wikimedia

Spahn a Neue Osnabrücker Zeitungnak fakadt ki "az egyre növekvő elégedetlen berliniek védelmében", mert ilyen "őrültség" például sosem fordulhatna elő Párizsban, és minden bevándorlótól elvárható, hogy megtanulja a nyelvet, ami a közös együttélés alapját kellene hogy adja. 

A 37 éves politikus egyébként egy kisebb vihart kavart Tagesspiegel-cikkre reagált, amiben a szerző arra panaszkodott, hogy egy neuköllni bárban nem talált egyetlen felszolgálót sem, aki meg tudott volna szólalni németül. 

"Nem kéne, hogy kiközösítve érezd maga a berlini életből csak azért, mert nem beszélsz angolul"

 - állt a sokat idézett cikkben. 

Az esetek, valószínűleg nem függetlenül a szeptember végi választásoktól, a Bundestagban is vetettek fel kérdéseket: múlt héten három kormánypárt három képviselője (CDU/CSU/SPD)is tollat ragadott, felszólítva a kormányt, hogy tegyen meg mindent azért, hogy a német nyelvet hivatalosan is lehessen használni az Európai Unió intézményeiben - ne minden csak franciául és angolul legyen hozzáférhető. (Guardian)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.